Dit geldt voor zowel de omgeving waar je werkt als de omgeving waar je je vrije tijd doorbrengt.
Heb je een beroep waarbij je vaak in ruimtes met veel lawaai verkeert, let er dan goed dat je je oren op de juiste manier beschermt. Geluid wordt gemeten in dB. Deze meeteenheid geeft aan hoe hard geluid is. De mens is in staat geluiden tussen 0 en 140 dB te horen. Boven de 80 dB is schadelijk voor je gehoor. Als je in loondienst bent, is de werkgever verplicht om bij geluiden vanaf 80 dB gehoorbeschermers beschikbaar te stellen. Vanaf 85 dB ben je verplicht om deze gehoorbeschermers te dragen en is de werkgever verplicht om hierop te controleren. Vanaf 90 dB is de werkgever verplicht om maatregelen tegen te harde geluiden te nemen.
Ook op concerten en festivals
Als je in je vrije tijd concerten of festivals bezoekt, gebruik dan oordopjes. Neem ze zelf mee en ga er niet vanuit dat je ze ter plekke kunt kopen, want dit is niet altijd het geval en een gehoorbeschadiging is snel opgelopen.
Werk je vaak in de tuin en gebruik je machines die een hard geluid produceren, zoals bladblazers of kettingzagen, gebruik dan eveneens gehoorbeschermers.
Wanneer onderneem je actie als je denkt dat je gehoor vermindert:
Uiteraard loop je niet te lang door met een piepend oor of als je er attent op wordt gemaakt dat je minder goed hoort. De eerste stap is heel simpel te doen: Zoek op je computer naar een online hoortest. Zo’n test is heel simpel thuis uit te voeren. Stuur de resultaten van je online hoortest op en na enkele dagen krijg je een uitslag waarmee je, indien nodig, naar een huisarts kan gaan. Deze kan simpel onderzoeken of de vermindering van je gehoor komt door te veel oorsmeer of een oorontsteking. Als er meer aan de hand is, kun je worden doorverwezen naar een KNO-arts of een audicien. Een erkende audicien kan je voorlichting geven over een eventueel gehoorapparaat en de vergoeding daarvan. De meeste gehoorapparaten worden vergoed door de zorgverzekering, maar alleen als de aanvraag via en gecertificeerde audicien loopt.