Zoek

Zo maakt u het huis geluidsdicht

Deel artikel

Maak uw voordeur weerbestendig

Als u elk gesprek in de hal van het gebouw vanuit uw luie stoel hoort, is de kans groot dat er grote luchtlekken rond uw voordeur zijn. Het dichten van deze lekken zal het geroezemoes doen verstommen. Geluid verplaatst zich door lucht, en elk gat waar licht doorheen schijnt zal ook geluid doorlaten. Als u een groot gat onder de deur van uw appartement heeft, voeg dan een deurveger toe. Gebruik een deurveger van commerciële kwaliteit met een dikke rubberen strip die tegen de drempel afdicht. Dit helpt ook om stof, insecten, tocht en geluid buiten te houden. Als de rest van de deur niet goed tegen de deurstijl sluit, kunt u de zijkanten en bovenkant van de deur afdichten met weerbestendige schuimrubber afdichting. Kijk voor meer tips over isolatie en andere bouwkundige tips op www.bouwfans.nl/ & www.verbouwplatform.nl.

Een slaapkamerdeur geluiddicht maken

Net als bij de voordeur laten kieren onder binnendeuren veel geluid door, alsof de deur gedeeltelijk openstaat. Vul de kieren op met een tochtstopper, die u kunt kopen of zelf kunt maken. De handigste versies worden aan de deur bevestigd (meestal met een elastiekje), zodat u ze niet steeds hoeft vast te zetten.

Hang gordijnen op

U kunt nog een laag geluidsisolatie over de voordeur aanbrengen met zware verduisterende gordijnen. Als ze gesloten zijn, absorberen ze het geluid dat door de deur lekt.

Verminder weerkaatst geluid

Geluid weerkaatst op harde oppervlakken, zoals muren, vloeren en plafonds, waardoor het geluidsniveau in een kamer nog hoger wordt. Om de weerkaatsing van geluid te verminderen, kunt u kale muren en zelfs plafonds met iets zachts bedekken, zodat geluiden zoals stemmen, geblaf of zelfs het lawaai van een draaiende stofzuiger niet weerkaatsen. Een shagkleed aan het plafond en rubberen textielmatten aan de muren dempen storende geluiden in het appartement, terwijl ze ook lawaai van de aangrenzende eenheden absorberen.

Koop een dik vloerkleed

Je weet waarschijnlijk wel dat niets vervelende geluiden in een drukbezochte ruimte beter dempt dan een tapijt. Dus als je harde vloeren hebt, is het logisch om een dik tapijt neer te leggen. Maar hier is een weinig bekende tip: door er een densiteitskussen onder te schuiven, kunt u het geluid van uw tapijt nog beter dempen.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust