Zoek

Welke zorgverzekering 2023 past het beste bij jou?

Deel artikel

Aan het einde van het jaar kan je er altijd voor kiezen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je wil een nieuwe zorgverzekering 2023, maar moet ook weten wat goed bij jou past. Het beste wat je kan doen is vergelijken met de zorgverzekering die je nu hebt.

Overstappen en vergelijken

Als je wil overstappen is het heel belangrijk om eerst te vergelijken en te kijken wat de verschillen zullen zijn tussen je oude en nieuwe zorgverzekering 2023. Bij alle zorgverzekeraars is de dekking gelijk dus daar hoef je niet naar te kijken.

Contract met de zorgaanbieders

Een zorgverzekeraar mag zelf kiezen met welke zorgaanbieders hij een contract wil afsluiten. Dit gaat dan om fysiotherapeuten, ziekenhuizen, klinieken of apotheken. Het is heel belangrijk voor je zorgverzekering 2023 dat je weet naar welk ziekenhuis je heen mag als het moet bij lichamelijke klachten of een ongeval. Zo kom je niet na een behandeling ineens voor een dure verrassing te staan, omdat je dan een eigen bijdrage moet betalen.

Een naturapolis

Als je wil kiezen voor een naturapolis, ben je verplicht om naar de zorgaanbieders te gaan waar je zorgverzekeraar een contract mee aan is gegaan. Als je dit niet wil of doet, zul je 20 of 30 procent van je rekening zelf moeten betalen. Je zorgverzekeraar zal met een naturapolis direct de zorgkosten betalen als je hier recht op hebt. Je hebt alleen geen vrije zorgkeuze.

Een restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kan je zelf je arts of zorgverleners kiezen. Het kan wel zijn dat als je naar een zorgaanbieder gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee is aangegaan, dat je de rekening eerst moet voorschieten. Dit kan je daarna gewoon weer declareren bij je zorgverzekeraar. Een restitutieverzekering is meestal wel iets duurder dan een naturapolis.

Aanvullend verzekeren

Als je kinderen hebt dan zijn ze vaak tot hun 18de aanvullend verzekerd. Je kan hierbij denken aan de tandarts of een fysiotherapeut. Voor jezelf als volwassene is het verstandig om te kijken naar aanvullende verzekeringen.

Chronisch ziek en zorgbehoefte

Je gezondheid is erg belangrijk. Veel mensen zijn chronisch ziek en hebben ziektes zoals diabetes of reuma. Als je een chronische ziekte hebt, dan is het heel belangrijk dat je goed let op je zorgbehoefte wanneer je moet kiezen voor een nieuwe zorgverzekering.

Werelddekking en reisverzekering

Iedereen die in Nederland woont heeft met zijn zorgverzekering ook een werelddekking. Als je zorg nodig hebt tijdens een vakantie in het buitenland zal dit de zorg dekken. Als je als patiënt dan weer terug naar huis moet en speciaal vervoer nodig hebt dan kan de dit declareren onder je reisverzekering.

De zorgplicht

Naast het bemiddelen van de wachtlijsten in de zorg heeft een zorgverzekeraar ook nog andere plichten. De zorgplicht houdt in dat iedereen die is verzekerd en zorg nodig heeft dit snel kan krijgen. Een zorgverzekeraar koopt hiervoor speciaal zijn zorg in. Een zorgverzekeraar heeft ook een acceptatieplicht. Een persoon die een basisverzekering wil afsluiten mag nooit geweigerd worden.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust