Zoek

Welke dieren leven er op de Veluwe?

Deel artikel

De Veluwe is een van de meest bekende natuurgebieden van Nederland, en herbergt een groot aantal diersoorten. Het gebied is ongeveer 91.200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit bos, heide, stuifzand en graslanden. Dit maakt het een uitstekende habitat voor vele verschillende soorten dieren. Wil jij weten welke diersoorten je vanuit het vakantiehuis Veluwe kunt spotten? Lees dan snel verder!

Edelherten

Het edelhert is een van de meest iconische dieren van de Veluwe. Deze majestueuze dieren zijn het hele jaar door te vinden in het gebied, hoewel ze vooral in de herfstperiode te zien zijn tijdens de bronst. Tijdens deze periode strijden de mannetjes om de vrouwtjes door middel van gebrul en gevechten. Edelherten worden vaak gezien in groepen, die soms wel meer dan 20 individuen kunnen tellen.

Wild zwijn

Een ander veel voorkomend dier op de Veluwe is het wild zwijn. Dit dier leeft voornamelijk in de bossen en graslanden van het gebied. Wild zwijnen zijn omnivoren en eten voornamelijk planten, insecten en kleine dieren. Deze dieren zijn vooral bekend vanwege hun jongen, de zogenaamde biggen. Deze worden geboren in het voorjaar en zijn erg schattig om te zien.

Reeën

Reeën zijn een andere veel voorkomende diersoort op de Veluwe. Deze kleine herten leven voornamelijk in de bosranden en graslanden van het gebied. Reeën zijn solitaire dieren en komen vooral ’s avonds en ’s nachts tevoorschijn. Het zijn voornamelijk planteneters en eten vooral gras, bladeren en scheuten.

Vossen

De vos is een ander dier dat op de Veluwe voorkomt. Deze slimme dieren zijn voornamelijk ’s nachts actief en leven in holen in de grond. Vossen zijn omnivoren en eten voornamelijk kleine dieren, zoals muizen, konijnen en vogels, maar ook bessen en andere planten.

Boommarters

Boommarters zijn een minder bekende diersoort op de Veluwe, maar worden steeds vaker gezien. Deze dieren zijn voornamelijk ’s nachts actief en leven voornamelijk in de bomen. Boommarters eten voornamelijk kleine dieren, zoals muizen en vogels, maar ook insecten en bessen.

Andere dieren

Naast deze dieren zijn er nog vele andere soorten dieren die op de Veluwe voorkomen, zoals roofvogels, amfibieën en reptielen. De Veluwe is een belangrijk gebied voor de Nederlandse natuur en het behoud van deze diersoorten is dan ook van groot belang. Door het gebied te beschermen en te behouden, kunnen deze dieren blijven voortbestaan en kunnen mensen blijven genieten van hun schoonheid en bijzondere eigenschappen. Jij kunt op jouw beurt weer van de dieren genieten vanuit het luxe vakantiehuis Veluwe!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust