Zoek

Welke competenties heb je nodig als verpleegkundige?

Deel artikel

Een keuze maken tussen verschillende opleidingen is niet eenvoudig. Je maakt in de meeste gevallen een beslissing die veel invloed heeft op je toekomst. Hierom is het belangrijk om van te voren goed na te denken en te onderzoeken welke opleiding en functie bij je past. Maar hoe doe je dat precies? Een eerste stap is het doen van een studiekeuzetest. Vaak wordt dan al duidelijk welke studies aansluiten bij jouw interesses. Als je al beter weet welke opleiding je wil gaan volgen is het verstandig om te kijken of je kunt meelopen of -kijken met iemand met deze functie. Op die manier krijg je het meest realistische beeld van het beroep. Maar niet elke functie die je leuk lijkt hoeft daadwerkelijk iets voor je te zijn. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de competenties die horen bij een functie. In dit artikel gaan we dieper in op de competenties die je nodig hebt als verpleegkundige.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Als HBO verpleegkundige is het belangrijk om een groot verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Het kan namelijk voorkomen dat je belangrijke beslissingen moet nemen en eindverantwoordelijke bent voor bepaalde werkzaamheden. Daarnaast kan een kleine fout grote gevolgen hebben als je in de zorg werkt.

Stressbestendig

Het werken met mensen heeft erg veel voordelen. Zo is iedereen anders en zal geen dag hetzelfde zijn. Naast dat afwisselend werk een groot voordeel is, kan het ook een nadeel zijn. Omdat elke persoon anders is, kan elke persoon anders reageren op bepaalde zaken en situaties. Daarom moet je goed om kunnen gaan met veranderingen en tegen stress kunnen. Tijdens een stressvolle situatie is het van belang dat je zelf rustig kan blijven en helder kan blijven nadenken om tot een oplossing te komen. Het kan voorkomen dat je er helemaal alleen voor staat.

Goede communicatie

Bij veel functies is goede communicatie van belang, maar als het om mensenlevens gaat is een goede communicatie uiterst belangrijk. Niet alleen naar de patiënten toe, maar ook intern met collega’s is goede communicatie nodig. Je kan hierbij denken aan een overdracht naar een collega als je dienst erop zit. Voelt een cliënt zich niet lekker of is er iets ernstigs gebeurd? Dit moet goed worden gecommuniceerd bij de overdracht.

Conditie

Net als bij HBO verpleegkundige, is het bij een MBO verpleegkundige belangrijk om een goede conditie te hebben. Ben je fysiek niet in staat om veel te staan en lopen? Dan is verpleegkundige misschien toch niet iets voor jou. Het kan zijn dat je uren moet staan, mensen moet tillen en veel moet lopen. In dat geval moet je hier fysiek toe in staat zijn.

Gedetailleerd werken

Zoals eerder genoemd, kan een kleine fout grote gevolgen hebben. Hierom is gedetailleerd werken ook een belangrijke competentie. Bij de overdracht tijdens het wisselen van diensten bijvoorbeeld, maar het is uiteraard ook van belang om correct te noteren wanneer een cliënt medicijnen wel of niet heeft gehad. Dit slaat ook weer terug op de competentie communicatie vaardigheden. Op dit vlak mogen geen fouten gemaakt worden.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust