Zoek

Welk servies wordt gebruikt in de Thaise keuken?

Deel artikel

In de Thaise keuken wordt traditioneel gebruik gemaakt van een verscheidenheid aan serviesgoed dat de unieke smaken, texturen en presentatie van Thais eten accentueert. Hier zijn enkele van de populaire soorten servies uit Thailand die je vaak tegenkomt in Thaise eetgelegenheden en huishoudens:

Khantoke servies

Khantoke servies is een traditioneel servies dat wordt gebruikt in Noord-Thailand, met name in de regio Chiang Mai. Het bestaat uit lage ronde tafels die worden omringd door kussens waar gasten op kunnen zitten. Op deze tafels worden verschillende gerechten geserveerd in kleine kommen en schalen, waaronder curry’s, groenten, vlees en rijst. Het is gebruikelijk dat gasten samen van deze gerechten eten, waardoor het een sociale en informele eetervaring wordt.

Chinaware

Chinaware, zoals porselein en keramiek, wordt vaak gebruikt voor het serveren van gerechten in restaurants en bij speciale gelegenheden. Deze kunnen variëren van grote schalen voor het serveren van hoofdgerechten tot kleine kommen voor het serveren van soepen en bijgerechten. Het witte en glanzende uiterlijk van het chinaware benadrukt de kleurrijke en smaakvolle gerechten van de Thaise keuken.

Glazen kommen en schalen

Transparante glazen kommen en schalen worden veel gebruikt voor het serveren van soepen, salades, desserts en snacks. Ze laten de kleuren en texturen van gerechten goed zien, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor het oog. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden gestapeld, wat handig is voor drukke keukens en restaurants.

Stenen mortier en vijzel

Een stenen mortier en vijzel worden vaak gebruikt in de Thaise keuken voor het vermalen en mengen van kruiden, specerijen en ingrediënten voor currypasta’s en andere gerechten. Ze worden ook gebruikt voor het serveren van dipsauzen en het bereiden van sommige gerechten aan tafel, zoals papajasalade (Som Tum).

Banana leaf en bamboo servies

In informele settingen of bij straatverkopers wordt soms gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bananenbladeren en bamboe voor het serveren van voedsel. Gerechten worden op bananenbladeren gelegd en vastgebonden met bamboe of touw, wat niet alleen een rustieke uitstraling geeft, maar ook een subtiele smaak kan toevoegen aan het voedsel.Thais servies kopen? Al deze soorten servies dragen bij aan de unieke en uitnodigende eetervaring van de Thaise keuken, waarbij de presentatie net zo belangrijk is als de smaak van de gerechten.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust