Zoek

Wat is keelpijn en wat kun je er het beste tegen doen?

Deel artikel

Wanneer je keelpijn hebt kan dit erg vervelend zijn. Het kan je belemmeren in je dagelijkse werk en het kan soms zelfs erg pijnlijk zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je last kunt krijgen van keelpijn. Eveneens zijn er ook weer diverse adviezen wat je er het beste tegen kunt doen. Maar wat is nu precies keelpijn?

Wat is keelpijn?

Keelpijn wordt beschouwd als een pijnlijk gevoel in de keel. Dit kan soms mild zijn maar kan ook een scherpe heftige pijn veroorzaken. Wanneer je slikt wordt deze pijn vaak heviger. De keelpijn kan worden veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Andere oorzaken die keelpijn kunnen veroorzaken zijn roken, schreeuwen, het inademen van veel droge lucht (in een vliegtuig of een ruimte waar een airco aanstaat) of bijvoorbeeld een SOA. De keelpijn kan hiernaast worden veroorzaakt door het coronavirus en in sommige gevallen door een bacterie. 

Wat kun je het beste doen tegen keelpijn?

Keelpijn die wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus gaat meestal binnen ongeveer 10 dagen vanzelf weer over. Er zijn een aantal dingen die goed kunnen bijdragen aan het bestrijden van de keelpijn. Zo wordt geadviseerd om veel (koud) water te drinken. Dit zorgt ervoor dat de pijn verminderd en het slijm, wat in de keel kan zitten, minder wordt. Gebruik keeltabletten of zuig op een snoepje. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de pijn. Zorg dat je goed uitrust. Zeker als de verkoudheid gepaard gaat met koorts is het aan te raden om goed uit te rusten. Tot slot is het verstandig om tijdens keelpijn zo min mogelijk te praten. Wanneer je wel praat, zorg er dan voor dat je niet je stem verheft en op een zachte toon kunt praten. 

Keelpijn kan erg vervelend zijn, zeker wanneer dit gepaard gaat met een scherpe pijn. Wat goed is om te weten is dat keelpijn op zichzelf geen kwaad kan. 

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust