Search

Wat is een bouwkundige keuring precies?

Deel artikel

De gevolgen van een door jou gekochte woning met verborgen gebreken zijn extra kosten om het huis in orde te maken. Het kan je veel geld kosten en daarnaast een heleboel stress en frustratie. En dat is logisch, want je bent erachter gekomen dat je veel teveel hebt betaald voor dat huis. Je baalt daar uiteraard enorm van. Dit had voorkomen kunnen worden als je een bouwkundige keuring had laten uitvoeren. Het wordt aan iedereen aangeraden die onroerend goed koopt het pand te laten checken door een deskundige voordat de koop wordt gesloten. Ga online en zoek naar een eerlijke, betrouwbare en onafhankelijke inspecteur. Ook bij jou in de regio vind je een gecertificeerd bedrijf dat je graag helpt bij het beoordelen van jouw potentiële woning. Belangrijke zaken die je niet zelf kunt beoordelen en/of bekijken tijdens een bezichtiging worden door de inspecteur kritisch bekeken. Denk aan: conditie van het dak en de dakbedekking, de kruipruimte, de isolatie, de fundering, de draagbalken en andere belangrijke zaken, die de conditie van een huis bepalen.

Bouwkundige keuring, de kosten

De kosten die je betaalt voor een bouwkundige keuring wegen niet op tegen de grote voordelen ervan.

  • je weet na de keuring in welke staat het huis is en of het verantwoord is om het te kopen;
  • je vindt na het lezen van het keuringsrapport dat de vraagprijs te hoog is omdat er veel kosten gaan komen, waardoor je gaat onderhandelen over de prijs.

Het is aan te raden om een huis altijd te laten beoordelen door een bouwkundige om teleurstelling en hoge onverwachte kosten achteraf te voorkomen. In sommige gevallen is het tonen van een keuringsrapport zelfs verplicht. Het kan zijn dat een hypotheekverstrekker ernaar vraagt of dat een huis zodanig achterstallig onderhoud heeft, dat de taxateur je dat adviseert. In bepaalde gevallen zijn de kosten van een keuring aftrekbaar van de belastingen.  

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust