Waarvoor waterontharder gebruiken?

Deel artikel

Het is natuurlijk niet zo prettig om te maken te hebben met enorm hard water. Dit kan voor verschillende problemen zorgen. Een waterontharder kan goed van pas komen als je hiermee te maken hebt. Het is echter niet altijd even makkelijk om te weten waar een waterontharder goed voor van pas kan komen. 

Het gebruik van een waterontharder kan in verschillende situaties goed van pas komen en soms zelfs essentieel zijn. Om in de juiste situatie hier gebruik van te maken, is het handig om te weten waarvoor dit goed van pas komt. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is eigenlijk precies wat de naam zegt. Dit is namelijk een apparaat of een stof die water minder hard maakt. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk in water. Als je heel veel kalk hebt in water, kan dit erg negatief zijn. 

De waterontharder bevat meestal een speciaal soort kunsthars. Dit kunsthars is zo gemaakt dat de kalkdeeltjes hieraan vast blijven zitten. Hierdoor wordt het water minder hard, oftewel wordt een groot deel van de kalk uit het water gefilterd. Een waterontharder wordt meestal tussen leidingen geplaatst zodat deze dit direct kan doen. 

Wanneer komt dit van pas?

Er zijn verschillende situaties waarin het goed van pas komt om een waterontharder te gebruiken. Wanneer dit van pas komt, is vooral afhankelijk van de hardheid van het water, maar ook je persoonlijke voorkeur. De hardheid van het water in Nederland wordt uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). Het verschilt van streek tot streek hoe hard het water is. 

Als het water erg hard is, wordt het aangeraden om het water zelf te ontharden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden als je te maken hebt met een hardheid van 12 dH of hoger. In sommige streken wordt het ontharden van het water ook gedaan door de waterzuiveringsbedrijven. Hiervoor ligt de ondergrens op 5,6 dH. 

Verstopte leidingen voorkomen met een waterontharder

Het ontharden van water is vooral belangrijk om te doen om kalkaanslag in de leidingen en het sanitair te voorkomen. Door de kalkaanslag kan een leiding namelijk gaan verstoppen. Bij een hardheid van 12 dH of meer is de kans een stuk groter dat de leidingen verstopt raken. 

Als het water minder hard is dan 12 dH, is het niet nodig om het water zelf te ontharden. Hierdoor ontstaat er wel een beetje aanslag, maar dit kun je gemakkelijk zelf schoonmaken. Als je dit niet wilt, is het mogelijk om zelf een waterontharder aan te sluiten op je woning. Hierdoor heb je nog minder snel kalkaanslag. 

Hoe vind je de hardheid van water?

Het is mogelijk om de hardheid van water zelf op te zoeken. Het verschilt meestal per gemeente wat de hardheid van water is. Op de website van je waterleverancier is het mogelijk om de hardheid van het water terug te vinden. Hierdoor is het mogelijk om zelf te gaan bepalen of je hiervoor een waterontharder aan wilt gaan sluiten voor je woning. Het verschilt per persoon of dit handig is of niet. 

Ben je overtuigd? Bekijk dan eens naar waterontharder kosten.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust