Zoeken

Waarom zou je jouw BMI berekenen?

Deel artikel

BMI staat voor Body Mass Index, en hoewel dit wetenschappelijk klinkt, kun je er goede informatie uithalen. Je BMI berekenen is dan ook iets wat iedereen eigenlijk een keer zou moeten doen. Op basis van wat er uit je BMI berekenen komt, weet je wat jouw ideale gewicht is. Je hebt dan een leidraad voor afvallen of juist aankomen van gewicht. Hiermee voorkom je psychische problemen en eetstoornissen. Wanneer je bijvoorbeeld heel zwaar bent of juist erg dun, kan het zijn dat dit omslaat naar een ongezond eetpatroon. Praat in zo’n geval ook eens met een diëtist, hij of zij kan de berekening ook met jou maken. In de volgende alinea’s lees je wat BMI is, hoe dit berekend wordt en welke uitzonderingen er zijn. Want ook op de BMI moet je je niet blind staren. 

Hoe reken je jouw BMI uit?

De makkelijkste manier om jouw BMI te berekenen, is via een calculator. Je voert in of je man of vrouw bent, welke leeftijd je hebt en wat jouw lengte en gewicht zijn. Op basis hiervan komt de calculator voor BMI berekenen met een uitslag. De BMI uitslag moet voor kinderen en ouderen anders geïnterpreteerd worden dan voor volwassenen tot ongeveer 70 jaar oud. Afhankelijk van de calculator wordt je BMI berekent voor je middelomtrek en de verhouding tussen je lengte en gewicht. Op basis van de uitslag weet je of je te dik of te dun bent. Wanneer je veel overgewicht hebt of juist veel te dun bent, dan weet je hoever je van je streefgewicht af bent en of het tijd is om actie te ondernemen.

Waarom moet je jouw BMI serieus nemen?

Je BMI berekenen is een manier om je streefgewicht te bepalen. Het geeft je antwoord op de vraag: Wat is voor een man, vrouw of kind van jouw leeftijd en lengte een goed, gezond gewicht? Wanneer je bijvoorbeeld te dik bent, heb je een grotere kans op onder andere hart- en vaatziektes, gewrichtsaandoeningen en diabetes. Wanneer je te dun bent, kan het zijn dat je ondervoed bent of dat je lichaam niet de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. De schaal voor BMI geeft aan of je op het juiste gewicht bent, er onder of boven zit, of er ver onder of ver boven zit. Wanneer je er ver onder of boven zit, vaak aangeduid in rood, dan is het tijd voor actie. Praat eens met een diëtist of met je huisarts hierover. Hoewel je nu nog geen klachten hebt, kan het goed zijn dat je in de toekomst wel klachten krijgt. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Je BMI berekenen kan je deze waarschuwing op tijd geven.

Je BMI berekenen klopt niet altijd

Ben jij een bodybuilder met een gespierd lichaam? Of ben je een zwangere vrouw? Zelfs je afkomst kan bepalen dat je bij jouw BMI berekenen, de cijfers anders moet interpreteren. Mensen met een Aziatische afkomst hebben van nature een hogere vetmassa en de vetmassa is juist waar de BMI om draait. Gespierd zijn weegt ook zwaar en als je zwanger bent komt er ook extra gewicht bij. Je BMI uitrekenen is stap één, maar daarna de waarde begrijpen is een tweede. Kortom, is jouw BMI goed en voel je je goed? Dan hoef je waarschijnlijk je dieet niet aan te passen. Is jouw BMI niet goed of heb je klachten? Kijk dan wat je kan doen om op een goed gewicht te komen op Gezondeten.nl.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust