Search

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dekbed?

Deel artikel

Slaap je inmiddels al jarenlang onder hetzelfde dekbed? Ga dan op zoek naar een nieuwe. Wanneer een dekbed gedurende lange tijd gebruikt wordt, kan deze namelijk smerig worden. Zo is jouw dekbed mogelijk wel verkleurd door zweet. Indien je dit niet meer schoon krijgt, wordt het tijd om afscheid te nemen van jouw dekbed. Voordat je dit doet, moet je wel eerst een nieuwe deken hebben. Tegenwoordig zijn er talloze dekbedden te koop, waardoor je niet vermoedt dat het lastig is een nieuw dekbed te vinden. Uit ervaring weten wij dat het een stuk lastiger is dan gedacht. Om het jou wat makkelijker te maken, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw dekbed.

Welke vulling zit er in het dekbed?
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed, kijk je allereerst naar de vulling. Dit is het belangrijkste bij een dekbed. De vulling speelt namelijk een belangrijke rol in de kwaliteit van jouw nachtrust. Zo is de vulling bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de temperatuur onder de deken. Bij een dons dekbed blijft de warmte goed onder de deken hangen. Dekbedden met andere vulling houden de warmte soms nauwelijks vast. Uiteraard wil jij het ’s nachts wel warm hebben, waardoor de vulling een isolerende werking moet hebben.

De vulling regelt niet alleen de temperatuur onder de deken, maar is ook verantwoordelijk voor de vochtregulatie. Heb je het snel warm wanneer je in bed ligt? Dan zweet je ongetwijfeld veel tijdens je slaap. Dit lichaamsvocht moet afgevoerd worden. De vulling van vrijwel ieder dekbed neemt dit vocht op. Het wordt alleen niet altijd afgevoerd. Sommige dekbedden worden zwaar door de opname van vocht. Gelukkig zijn er ook genoeg dekbedden die het vocht ongemerkt afvoeren. In dit laatste geval hoef jij er niet bang voor te zijn dat je deken steeds zwaarder wordt.

Kan het dekbed in de was?

Aangezien een dekbed niet goedkoop is, wil jij ongetwijfeld een deken kopen waar je de komende jaren mee vooruit kunt. Om zo lang mogelijk van het dekbed te genieten, moet je deze wel goed schoon houden. Veel mensen denken dat een dekbed standaard in de wasmachine kan, maar dit is niet het geval. Zo is een dekbed met dons bijvoorbeeld lastig zelf uit te wassen. Dekbedden met een andere vulling zijn op hun beurt wel weer goed uitwasbaar.

Zo kun je dekbedden met een synthetische vulling bijvoorbeeld prima zelf in de wasmachine doen. Ten opzichte van een donzen dekbed heeft dit dekbed dan wel weer een aantal nadelen. Zo laat het materiaal vocht minder goed door, waardoor het zweterig aan kan voelen. Ook houdt een dekbed met synthetische vulling warmte minder goed vast. Weeg de voor- en nadelen van de verschillende dekbedden daarom altijd goed tegen elkaar af. In dat geval slaag jij er ongetwijfeld in om in jouw situatie het beste dekbed te vinden.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust