Waar je op moet letten bij het plaatsen van een vijver

Deel artikel

Heb jij een tuin en wil je een vijver aan gaan leggen, of laten leggen? Leuk idee! De kans is echter groot dat je niet gelijk weet waar je mee moet beginnen of waar je op moet letten. Het kan een behoorlijke klus zijn, en er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten wat je nodig hebt voor het plaatsen van een vijver. 

Type vijvers

Vijvers zijn in principe in twee soorten te onderscheiden: de hoge vijver en de diepe vijver. Hoge vijvers zijn vijvers die boven de grond uitsteken. Ze zijn niet in de grond gegraven en dus technisch gezien veel makkelijker te plaatsen. Diepe vijvers liggen gelijk aan het grondoppervlak. Dit is vaak veel mooier, maar daarvoor dient dus wel een gat of kuil gegraven te worden.

Het gat is gegraven, en nu?

Als je voor de diepe vijver kiest heb je een aantal opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vijverbak, of voor vijverfolie. Bij de vijverbak is de vorm al bepaald en hoef je het alleen maar in het gat te plaatsen. Dit is meestal een stuk voordeliger en makkelijker. Bovendien zijn er leuke vormen om uit te kiezen. Met vijverfolie kun je de vorm helemaal zelf bepalen. Dit is wel een stuk duurder en meer werk dan met de vijverbak.

Zorg voor je vijver

Als de vijver geplaatst is, wil je natuurlijk graag dat alles er zo mooi mogelijk uit gaat zien. Bedenk goed welke vissen en welke waterplanten er geschikt zijn en lees je hier hierover goed in. Als je de juiste flora en fauna gekozen hebt, is het taak om dit goed te onderhouden. Houd rekening met weersomstandigheden en bedenk wat er bij komt kijken. Als je niets doet, zal het water vies worden en de bacteriën die ontstaan zullen de vijver steeds viezer maken. Zorg dus voor een goede waterfilter en een waterpomp. Zo wordt het water continu ververst en zal het water worden voorzien van zuurstof. Die zuurstof is voor zowel de vissen als voor de planten erg belangrijk. Als de winter aanbreekt het water vriest dicht, is de filtering even niet nodig. Je kunt het beste alles dan uitzetten en in principe zou er niks fout moeten gaan. Mocht het echt lang blijven vriezen -langer dan twee weken is doorgaans de grens- dan is het aan te raden om een aantal gaten in de vijver te prikken. Zo krijgen de vissen en de plantjes toch nog zuurstof. Als je zelf handmatig de vijver wilt onderhouden zonder automatische pompen en filters, is het belangrijk het niet te lang te laten wachten. Want, hoe viezer het water wordt, hoe lastiger het is om de vijver op een gezond peil te krijgen. Tot slot: denk ook goed na over de ruimte die je denkt te nodig te gaan hebben! Een vijver heeft voldoende ruimte nodig om het gat heen, voor een stevige structuur.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust