Zoek

Tips voor succesvol shoppen bij AliExpress

Deel artikel

AliExpress is de detailhandelskant van Alibaba en is een plek om goederen in kleine hoeveelheden te kopen. AliExpress biedt een soort kopersbescherming die erg belangrijk is als je uit een ander land koopt en vooral de Chinese goederen die nauwelijks garantie bieden. Het blijft echter een vrij riskante plaats en je moet als koper de volgende dingen in gedachten houden als je bij AliExpress.com koopt.

Tips om veilig te blijven op AliExpress

Als je voor de eerste keer bij AliExpress koopt, zouden de onderstaande tips je een prettige winkelervaring garanderen.

1. Koop van gevestigde verkopers

Probeer altijd te kopen van verkopers die al geruime tijd verkopen en een goede feedback hebben. Deze verkopers geven meestal om hun beoordelingen en helpen je graag als er een probleem is met je bestelling. Kijk ook naar de feedback die ze in het verleden kregen op hetzelfde artikel. Als die ook gunstig is, heb je een goede verkoper gevonden om van te kopen. Je transactie zou bij zulke verkopers meestal heel prettig moeten zijn. Let op de productpagina op de volgende dingen:

Details van de verkoper op AliExpress

Open (jaren) toont het aantal jaren dat de winkel op AliExpress bestaat. Hoe ouder, hoe beter. Bijvoorbeeld, de shop (Foison Group) in het bovenstaande voorbeeld is opgericht op 9 december 2012. Het feit dat de winkel al meer dan 3 jaar bestaat, spreekt voor zich dat de verkoper hier is om te blijven. Dure artikelen kun je het beste shoppen bij winkels die al lang bestaan.

Tip: AliExpress Nederland

Verkopersbadge

Top Rated Seller is een badge die wordt gegeven aan verkopers die gedurende een periode uitstekende service hebben verleend. Aliexpress beoordeelt de verkopers maandelijks en alleen de beste van de beste worden gepromoot als Top Rated Seller.

Feedback Score toont het aantal 4 of 5 sterren dat de verkoper heeft ontvangen (minus) het aantal feedback van 1 of 2 sterren. Verkopers met een hoge feedbackscore zijn goed ingeburgerd en er wordt verwacht dat ze de klok rond goede ondersteuning bieden.

Positieve feedback toont het percentage positieve feedback dat de verkoper in de afgelopen 6 maanden heeft ontvangen. Hoe hoger de positieve feedback, hoe beter. Maar vergelijk de positieve feedback wel met de feedbackscore, want nieuwe verkopers zullen ook bijna 100% positieve feedback hebben omdat ze nog niet genoeg verkocht hebben en dus geen echte feedback van eindgebruikers hebben.

Aantal productbestellingen en feedback Het is een goed idee om een verkoper te kiezen die een goede hoeveelheid van het product dat je wilt kopen heeft verkocht. Je ziet ook feedback van kopers over het product, zodat je de kwaliteit gemakkelijk kunt beoordelen.

Gevestigde verkopers hebben ook een toegewijd verkoop- & ondersteuningsteam dat meestal de klok rond beschikbaar is en je kunt met hen contact opnemen voor eventuele problemen.

2. Lees de volledige artikeldetails/beschrijving

Soms staat er zeer nuttige informatie in de rubriek artikeldetails/beschrijving. Plaats de bestelling NIET door alleen naar de producttitel en de foto’s te kijken, maar controleer ook de beschrijving en er kunnen bepaalde verklaringen zijn die de verkoper voor de kopers heeft achtergelaten. De verkoper kan bijvoorbeeld de kenmerken, specificaties, compatibiliteit, kwaliteit van het artikel vermelden en of het een replica of een origineel product is. Ook vragen over verzending, terugbetaling en ondersteuning worden meestal beantwoord in de beschrijving van het artikel.

3. Garanties van verkopers

Voor veel artikelen bieden verkopers hun eigen garanties. Behalve andere, is er één ding waar je beslist op moet letten voordat je dure en merkartikelen koopt (…kuch iPhones, Galaxies) en dat is het label Guaranteed Genuine. Als een product dat onder deze garantie valt namaak blijkt te zijn, krijg je het volledige aankoopbedrag terug (inclusief verzendkosten).

Verkopersgaranties

Returns Extra is ook een goede keuze om te hebben. Hierbij gaan verkopers ermee akkoord je artikelen terug te nemen als ze je om welke reden dan ook niet bevallen. Je moet zeker de retourverzendkosten betalen, vandaar dat het alleen zinvol is voor dure producten.

Deze details kun je vinden onder Kopersbescherming op de pagina met productvermeldingen of onder het tabblad Garanties van verkopers.

Uitgelicht: AliExpress ervaringen

4. Communiceer met de verkoper vóór de aankoop

Communiceer met de verkoper voordat je een aankoop doet via het chat- of berichtensysteem van AliExpress. Maak altijd je twijfels duidelijk en stel eventuele vragen over artikelgegevens, verzending of levering.

Sommige aanbiedingen vermelden het merk van het artikel niet en andere kunnen identiek zijn aan een merkproduct. Deze items kunnen knockoffs zijn en bevestig wel met de verkoper als dat het geval is.

5. Denk twee keer na bij artikelen met een superlage prijs

Als je het gevoel hebt dat de prijs van een bepaald artikel veel lager is dan de werkelijke waarde, kun je het beter vermijden. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de Chinese knockoffs die eruit zien als een echt product, maar dat in werkelijkheid niet zijn.

6. Vermijd gratis verzending voor dure artikelen

Gratis verzending wordt meestal verzonden via de Nationale Post en het duurt lang voordat het aankomt. Er is ook een uitgebreid risico dat artikelen gebroken worden afgeleverd of zelfs nooit de bestemming bereiken. Dus, hoewel gratis verzending prima is voor laaggeprijsde goederen, kies toch voor een fatsoenlijke verzendservice (DHL, EMS; etc) als je dure artikelen koopt. Vraag ook om een verzendverzekering als de verkoper dat ondersteunt.

7. Douane/invoerrechten kunnen in rekening worden gebracht

Goedkope artikelen komen meestal langs de ogen van de douane, maar de kans is groot dat je voor dure producten invoerrechten moet betalen. Vergelijk dus de prijs na aftrek van douanerechten met de normale prijs in je land voordat je verklaart dat het artikel xyz voor een lagere prijs uit China kan worden gekocht.

Verschillende landen hebben verschillende tarieven voor invoerrechten. Duty Calculator is een goede plek om een schatting te krijgen, maar die is niet altijd correct. Afhankelijk van de douane-inspecteur kan de werkelijke douaneheffing op je invoer hoger of lager zijn dan de schatting van Duty Calculator. Stel ook niet je vragen over hoeveel de douane in rekening zal brengen, want daar kunnen we echt geen antwoord op geven.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust