Zoek

Rondreis Yucatan – Mayacultuur, jungle en Bounty strand

Deel artikel

Viva Mexico! Maar dan wel bungelend aan de rand van dit grote land. Want Yucatan steekt als een schiereiland helemaal zuidoostelijk in Mexico in de Caribische wateren. Voor de meeste Mexicanen is het dan ook nogal een uithoek in eigen land. Bij het toerisme is Yucatan tweeledig: de immens witte stranden (kust) en de aloude Maya indianencultuur (binnenland, jungle). Een geslaagde rondreis door Yucatan heeft natuurlijk stopplaatsen bij die twee. Yucatan heeft ooit een vreemde gast mogen ontvangen, een projectiel uit de ruimte. Dat had nogal wat gevolgen en de inslagkrater die je vandaag de dag nog op je rondreis Yucatan kunt zien, herinnert daaraan. De reuzenmeteoriet veroorzaakte met zijn inslag een ware hel op aarde. Berekend is dat meer dan de helft van al het leven op aarde uitstierf door de klap en onder andere het einde van alle dinosaurussen betekende.

Bij de Maya’s aankloppen op een rondreis Yucatan

Een rondreis Yucatan doen betekent je verbazen over een moeilijk doordringbaar jungleland dat nauwelijks dooraderd wordt door rivieren. Wel zijn er zoetwaterbronnen, de zogenaamde cenotes. En naast strand laat de kust prachtige wetlands zien. De overheid is druk bezig het binnenland van Yucatan voor meer toeristen aantrekkelijk te maken. Daar heeft de geschiedenis mee te maken. Want Yucatan was het moederland van de oude Mayacultuur. Er zijn nog tal van herinneringen van deze indianencultuur overgebleven waaronder zeer imposante tempels en (trap)piramides.

De rondreis Yucatan van de Spanjaarden

De Spaanse conquistador Francisco Hernández de Córdoba was je al voor bij verkenning van de Yucatan. In het begin van de 16e eeuw kwam hij aan land met in zijn voetspoor de katholieke elite. Die ging flink tekeer tegen de heidense indianen zodat de Mayacultuur bedreigd werd door de Spaanse christenen. Gelukkig hebben de Spanjaarden niet alles kunnen vernietigen. Tot de absolute highlights van Yucatan behoren tegenwoordig:

• Tulum (Caribisch kuststadje)

• Chichen Itza (Mayatempels en piramide van Kukulcán)

• Valladolid (cultuur)

• Bacalar (met water in zeven tinten blauw)

• Mérida (met Spaanse sfeer)

• Izamal (een gele kloosterstad)

• Calakmul (Mayastad midden in de jungle)

Rondreis Yucatan ontdek je verborgen jungle steden

Calakmul is een goed voorbeeld van de geheimen die rondreis Yucatan nog steeds voor ons in petto heeft. Nog lang niet alles is ontdekt in de jungle. Calakmul tegenwoordig wel. De vondst van een complete Mayastad was zo bijzonder dat ze linea recta werd bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Calakmul is vrij vertaald ‘twee aangrenzende piramiden’. Archeologisch onderzoek heeft de teller van de aangetroffen gebouwen al boven de 6000 staan! Een hele bijzondere ervaring om in dit geheim van de jungle te mogen rondlopen.

Rondreizen: zelf uitzoeken of een package boeken

Er zijn verschillende manieren om Yucatan goed te leren kennen op een rondreis. Wie echt de Mayacultuur gedegen wil verkennen, is wel deels afhankelijk van jungletochten waaronder zo nu en dan een binnenlandse vlucht. Delen van Yucatan kun je ook goed afleggen met een gehuurde auto. Wie van eilanden houdt, is in Yucatan op het goede adres. Goed voorbereid kun je je eigen route zelf plannen en samenstellen. Maar je kunt ook een verzorgde rondreis Yucatan boeken.

Wil je meer weten wat je kan doen in de regio? Bekijk dan Mexico vakantie tips.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust