Search

Reizen naar Kenia – afwisseling troef

Deel artikel

Kenia is een wondermooie bestemming. Alles dat aan Afrika kan bekoren is er: imponerende savannes, kloeke bergen en een aantrekkelijke kust vallen het eerste op. En ook al is de natuur er oppermachtig en kun je er fascinerende dieren in het wild spotten (safari!), toch heeft het land ook het nodige aan cultuur te bieden. Reizen naar Kenia heeft zo twee kanten: verkennen van een veelzijdige dierenwereld en kennismaken met culturele tradities. Dit artikel schetst die twee kanten van Kenia.

Reizen naar Kenia: de natuur in

Voor natuur is Kenia numero uno. De ongerepte schoonheid krijgt iconisch gestalte in de Great Rift Valley, een duizenden kilometers lange kloof die beschut tussen de bergen ligt. Met uitgekiende wandelroutes waarop je keer op keer adembenemende panorama’s ontvouwd krijgt. Sneeuw meemaken in Kenia? Dat is mogelijk, je hoeft er alleen maar de Mount Kenya voor te beklimmen. Op deze een na hoogste berg van heel Afrika kun je sneeuwpoppen maken. De overvloed van nationale parken en wildreservaten trekken vooral een publiek dat wilde dieren wil meemaken in hun natuurlijke habitat. Daar zijn allerlei safari-formules voor ontwikkeld. Centraal staat daarin dat je op jacht gaat naar de zogenaamde Big Five. Dit vijftal bestaat uit leeuwen en luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Maar ook tal van andere wilde grazers kunnen spektakels verzorgen. Wat te denken van de grote trek waarin honderdduizend wildebeesten gaan migreren?

Reizen naar Kenia: culturele verscheidenheid

De natuur is dus van hoge klasse in Kenia. Maar op je reizen naar Kenia kom je ook mensen tegen en niet alleen in Mombasa of Nairobi. De bevolking van Kenia bestaat uit meer dan veertig verschillende etnische groeperingen en elke groep heeft zo haar eigen tradities, taal en gebruiken. Een van de meest opvallende is wel de Masai stam. Die staat bekend om kleding waar kleur vanaf knalt, om de traditionele dansen en de bijzondere levensstijl. Ga eens op excursie naar zo’n authentiek dorp waar de huizen gebouwd zijn van modder en koeienmest.

Mysterieuze herders

Er zijn in Kenia ook volkeren die zich net als de gnoes en zebra’s verplaatsen en als herders zelf ook hun trek doen. Zo’n cultuur is die van de Samburu, een nomadisch herdersvolk. Zij maken schitterende sieraden en hebben hun eigen mysterieuze kennis rond de natuur en traditionele geneeswijzen. Alle culturen van Kenia hebben traditionele muziek die je hoort tijdens evenementen en festivals. Probeer eens het juiste ritme van een dans zelf te volgen; de opzwepende muziek helpt daarbij.

Eén groot avontuur

Of je nu dieren gaat kijken of Keniase stammen wilt leren kennen, het trefwoord van reizen naar Kenia is en blijft: avontuur. Dat kan leiden tot het beklimmen van bergen, tot raften op snelstromende rivieren zoals de Tana maar ook tot een trekking door de Aberdage Ranges. Liever diep onder water? Dan kun je gaan duiken bij Diana Beach of Malindi, met kleurrijke koraalriffen in het decor. Ook avontuurlijk maar dan voor je tong en maag is de culinaire kant van Kenia. Van de pittige Kachumbari saus tot de Ugali, een dikke maïsmeelpap. Want naast uitwendig genieten van Kenia dient ook de inwendige mens goed te worden verzorgd. Als je toch in Kenia bent, doe dan ook gelijk een rondreis Kenia.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust