Zoek

Najaarsplanten waar je geen spijt van krijgt!

Deel artikel

Nu de herfst meer en meer zijn intrede doet in ons land, zie je de tuin met de week veranderen. De vaste planten  maken zich klaar voor de winter en sterven bovengronds af, bomen en heesters krijgen prachtige herfstkleuren en de siergrassen vallen steeds meer op dankzij de sierlijke (uitgebloeide) bloempluimen en mooie bladverkleuringen. Kortom, er is van alles te zien in de tuinen rondom ons heen.  Ieder seizoen kenmerkt zich door een eigen charme.

Om optimaal te kunnen genieten van een ‘najaarstuin’, is het belangrijk om de juiste beplanting te kiezen die in deze periode op een of andere manier sierwaarde vertegenwoordigt in je tuin. Denk hierbij aan een bepaalde bladkleur, bloei(wijze), bessen of vruchten. Door je tuin te combineren met planten die ieder op een ander moment visueel attractief zijn, kun je jaarrond een aantrekkelijk tuin creëren, dus ook in de herfst (en winter).

Heb je geen al te groene vingers en heb je hulp nodig bij het kiezen? Hieronder volgen een 3-aantal prachtige heesters voor in de herfst die je voordelig online kunt bestellen bij Plant & Grow tuinplanten webwinkel.

Kardinaalshoed (Euonymus alatus)

De Euonymus alatus, ook wel Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts genoemd is een prachtige (solitaire) sierheester. In het voorjaar loopt de plant uit met frisgroene bladeren. Opvallend zijn de mooie kurklijsten. De bloeiwijze is wat minder opvallend waarna zich de vierlobbige, paarse vruchtjes met roodoranje zaden vormen. Deze vruchtjes hebben veel weg van de hoed van een kardinaal. Om die reden wordt de plant ook Kardinaalshoed genoemd. Zet de plant op een zo’n zonnig mogelijke plek. Hoe meer zonlicht de Kardinaalshoed krijgt, hoe intenser en feller de rode bladverkleuring in de herfst zal zijn! Als de bladverkleuring van de Euonymus alatus begint, is de plant gegarandeerd de eyecatcher in je tuin!

Na de eerste matige nachtvorst verlies de plant zijn rode blad.

Hemelse bamboe (Nandina domestica ‘Firepower’)

De Nandina domestica ‘Firepower’, welke de Nederlandse naam Hemelse bamboe kent, is een relatief laag- en groenblijvende heester (+/- 50 cm) met groene geveerde bladeren. Op het moment dat de plant jong schot vormt, hebben de jonge uitlopers een mooie rode kleur. De plant bloeit met witte bloempluimen waarna zich sierlijke rode bessen vormen. Maar dan, in de herfst…..dan komt de plant echt tot zijn recht! Zowel in de herfst als de winter verkleuren de bladeren naar een prachtige paarse tot rode kleur. Omdat de plant relatief laag blijft, is de plant ook erg goed te gebruiken in een pot en kun je zo je terras of balkon opvrolijken!

Leucothoe (Leucothoe ‘Zeblid’)

De Leucothoe (Leucothoe ‘Zeblid’), een ander beauty voor in de herfst. Deze wintergroene heester die een uiteindelijk hoogte kan bereiken van zo’n 100 cm, heeft in de lente en zomer een prachtige frisgroene kleur.

Naarmate de herfst dichterbij komt begint het blad te verkleuren, die deze bladkleur tot aan het voorjaar behoudt. Hoe strenger de winter, hoe fellere, dieprode bladverkleuringen er zullen optreden. Omdat de Leucothoe jaarrond zijn blad behoud is het een ideale plant om kleur en body te creëren in de tuin. Om volledig aan de eisen van de plant te voldoen, kun je de Leucothoe het beste op een zonnige en beschutte plek zetten op een humusrijke bodem.

Meer informatie over deze en vele andere tuinplanten vind je op de website van Plantengrow.nl

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust