Zoek

Mondkapjes gebruiken bij contact beroepen

Deel artikel

Per 1 juni 2020 is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Sinds de uitbraak van het covid-19 virus wordt er veel gespeculeerd over soorten mondkapjes die onvoldoende bescherming bieden tegen corona. Wij schrikken hoeveel troep er online te koop is en in de winkels. Mondkapjes die niet beschermen of niet gekeurd zijn, maar toch worden verkocht. In deze blog leggen wij jullie meer uit om zo de juiste keuze te maken!

Wegwerp mondkapjes, dit moet je weten!

Je hebt ze vast al wel voorbij zien komen, de niet-medische mondkapjes. Deze worden vooral verkocht in supermarkten en drogisten. Dit zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde mondmaskers gemaakt van stof of papier en zijn zeker niet geschikt voor gebruik in de gezondheidszorg of in contact beroepen. Deze mondkapjes mogen dan wel weer gebruikt worden in het openbaar vervoer.

Daarnaast zijn er chirurgische, ook wel medische mondkapjes. Deze wegwerp mondkapjes bestaan uit 3 lagen. De filter efficiency van de 3-laags mondkapje is een stuk hoger en beschermt daardoor veel meer. Chirurgische mondmaskers zijn ontworpen om de lucht te filteren bij het uitademen en niet bij het inademen. Daarom worden chirurgische maskers het meest aanbevolen voor mensen die een contact beroep hebben, een risicogroep zijn of besmet zijn met een virus.

Als je kiest voor professionele wegwerp mondkapjes zul je merken dat je hier een stuk beter door kunt ademenen dan goedkope of zelfgemaakte mondmaskers. Daarnaast beschikken professionele mondkapjes over een certificaat dat weer aantoont dat ze officieel zijn gekeurd. Tevens is de kwaliteit van de stof van de goede kwaliteit mondkapjes een stuk beter en voelen ze aangenamer dan die van goedkope en niet gecertificeerde mondkapjes.

Of ga jij voor een hip design en wasbaar mondkapje?


Aangezien een wegwerp mondkapje maar 3 uur meegaat en daarna vochtig wordt of bacteriën bevat, is een herbruikbaar mondkapje een goed alternatief. Deze komen voor in veel verschillende soorten en zijn er in talloze kleuren en printjes. Het voordeel van herbruikbare mondkapjes zijn dat ze een stuk langer te dragen zijn dan wegwerp mondkapjes en je ze na gebruikt kunt uitwassen (in een waszakje) en daarna weer kunt gebruiken.

Omgaan met een mondkapje

Het hergebruiken van een mondkapje is afhankelijk van het soort mondkapje dat je hebt. Wegwerp mondkapjes moet je na 1 keer gebruiken weggooien. Een katoenen niet-medisch mondkapje kun je op 60 graden (zonder wasverzachter) wassen en daarna opnieuw gebruiken. Bewaar gewassen mondkapjes zo steriel mogelijk.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust