Zoek

Leuke spellen voor thuis en op vakantie

Deel artikel

Tegenwoordig lijkt de nieuwe generatie jongelingen zich voornamelijk te vermaken aan de hand van digitale spellen. Ze gebruiken hun nintendo of een andere spelcomputer, maar wat ze ook doen, ze staren naar een scherm. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je te vermaken. Vaak worden mensen daar echter pas mee geconfronteerd op vakantie. Na de vakantie daalt het besef in dat gewone spelletjes ook ontzettend leuk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan mens erger je niet, rummygame, kaartspellen, of backgammon.

Dé vakantie activiteit

Veel mensen zijn niet goed thuis in de spelletjeswereld. Wanneer ze een spel moeten bedenken, gaan hun gedachten al vrij snel uit naar kaartspellen of een bordspel als monopolie. Dat zijn natuurlijk de low-budget spellen die toegankelijk zijn voor iedereen. Ben je echter een diepgewortelde spelletjes liefhebber, dan wil je misschien wel backgammon overwegen. Backgammon is een spel waarbij beide spelers een race afleggen naar de andere kant van het spelbord. Dit doen ze door dobbelstenen te werpen. De ene speler begint aan de ene kant, de andere speler aan de andere kant. De losse stenen van de tegenstander kunnen worden geslagen. Je wint als je als eerste vijftien stenen naar de andere kant hebt gebracht.

Eenvoudig en competitief

Het leuke aan dit spel is dat het ontzettend leuk en competitief is, maar tegelijkertijd erg eenvoudig. Dat is handig voor wanneer je jongere kinderen hebt, want iedereen, van jong tot oud, kan meedoen met backgammon. Dit valt lang niet voor ieder spel te zeggen, want er zijn genoeg spellen waarbij je allerlei lastige spelregels moet onthouden, die je pas echt kent als je een doorgewinterde speler bent met veel ervaring. Dat is op z’n tijd ook leuk, maar niet erg toegankelijk wanneer je casual een spelletje wil spelen zonder eerst een half uur aan uitleg te verspillen. Daarnaast is Backgammon een van de oudste spellen waar we van weten: het wordt al duizenden jaren gespeeld!

Maak jij je rij als eerste af?

Vergeleken hierbij is rummygame, ook wel rummy of rummikub genoemd, een erg jong spel. Sinds 1930 vermaken Nederlands zich al met dit eenvoudige spel. Hierbij spelen de spelers met kaartjes/steentjes waarop getallen staan van 1 tot en met 13, in het rood, geel, blauw en zwart. Het is de bedoeling dat de spelers met deze kaartjes een set of een rij aanleggen aan de tafel. Wie als eerst al zijn kaartjes kwijt is, wint het spel. Ook dit is een relatief eenvoudig spel dat makkelijk gedaan kan worden in een informele sfeer zonder al te veel uitleg. Ideaal om te ontspannen op vakantie of om je binnen te vermaken op een regenachtige dag!

Altijd goed: kaartspellen

Uiteraard zijn ook kaartspellen vakantiespellen bij uitstek. Het voordeel van kaartspellen is dat je er niet snel verveeld van raakt omdat er zo ontzettend veel varianten zijn. Je kan pesten, toepen, klaverjassen, bridgen en nog veel meer! Als je het ene zat bent, kies je gewoon voor een ander spel. Daarnaast is het kaartspel erg toegankelijk, omdat je de regels vaak gewoon kan opzoeken op internet. Ook neemt het weinig ruimte in in een koffer en is het uiterst betaalbaar. Groot plezier krijg je soms uit zoiets kleins!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust