Zoek

Leasen en bijtelling, hoe zit dat?

Deel artikel

Bij leasen hoort bijtelling. Maar hoe zit dit en wat is voor mij het meest gunstig? Het is handig om eerst antwoord op deze vragen te hebben voordat je iets doet waar je later spijt van krijgt. Wat handig voor jou is hangt af van verschillende zaken. Lees daarom hier hoe het zit met leasen en bijtelling.

Bijtelling bij private lease

Private lease is het leasen van een eigen auto. Bij private lease is de auto dus niet van de werkgever. Het voordeel van deze private lease is dat je hierbij geen bijtelling betaalt. Het wordt namelijk niet gezien als inkomsten, je betaalt hier dus geen belasting over. Je moet tenslotte ook een maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto betalen. Hier bovenop komen ook nog de brandstofkosten.

Bijtelling bij zakelijk leasen

Als je zakelijk gaat leasen dan betaal je dus wel bijtelling. Dit komt omdat de auto in principe een extra vorm van betaling is. Je rijdt de auto namelijk op kosten van de werkgever. Daarom moet je hier een vorm van inkomstenbelasting over betalen. In de meeste gevallen betaal je 22% bijtelling. Dit is dus 22% van je salaris. Maar er is een uitzondering. Deze uitzondering geldt als je een elektrische auto gaat leasen. Door de verminderde CO2-uitstoot hoef je vanwege wet- en regelgeving maar 4% bijtelling te betalen. Echter geldt dit wel alleen voor elektrische auto’s met een nieuwprijs lager dan 50.000 euro. Een Tesla Model 3 leasen is daarom uitermate geschikt voor deze regeling en hij is daarom ook erg populair in Nederland.

Dus wat is het meest geschikt voor jou?

Nu je weet hoe het met bijtelling zit bij het leasen van een auto is er voor jou een afweging. Ga je voor private lease of voor een zakelijke auto? Daarvoor is het handig om eerst te achterhalen welke auto je van het bedrijf zou krijgen. Is deze auto elektrisch? Dan kan het al snel uit om deze aan te nemen vanwege de 4% bijtelling. In het geval dat je 22% bijtelling zou moeten betalen moet je bij jezelf nagaan of het ook goedkoper kan als je gaat private leasen. Heb je een hoog salaris en krijg je een auto in een lage klasse? Dan kun je beter private leasen en voor diezelfde prijs een mooiere, grotere, luxere auto nemen.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust