Zoek

Is een latrelatie iets voor jou?

Deel artikel

Als je het over een lat relatie hebt, denken mensen vaak dat het over een langeafstandsrelatie gaat Dit klopt echter niet, want een latrelatie staat voor living apart together. In een latrelatie hoef je dus niet persé kilometers van elkaar verwijderd te wonen, of zelfs in een ander land. Het kan zelfs zo zijn dat je bij elkaar om de hoek woont, beide in je eigen woning. Je zult dan misschien denken, waarom dan niet samenwonen? Goedkoper, gezelliger en net zo praktisch? Toch is voor veel mensen samenwonen een hele grote stap om te zetten, ook al woon je zo dichtbij elkaar. Klinkt dit bekend voor jou, dan kan een latrelatie wel eens de oplossing voor jou zijn. In deze blog lees je alles over het hebben en onderhouden van een latrelatie, dus ben je nieuwsgierig geworden, lees dan snel verder!

Wanneer is het iets voor jou?

Ben jij heel erg gesteld op je privacy, autonomie en zelfstandigheid? Dan kan een latrelatie echt een oplossing voor jou zijn. Vaak hebben mensen die al eens hebben samengewoond en daarna uit elkaar zijn gegaan heel erg een eigen plekje weten te creëren. Hier horen natuurlijk je eigen manieren en gebruiken bij. Het kan heel erg moeilijk zijn om dit weer op te geven om met je partner te gaan samenwonen. Wanneer jij hier echt problemen mee ervaart, is het vaak slimmer om te kiezen voor een latrelatie. Bovendien hoeft een latrelatie helemaal niet permanent te zijn, maar kan je hier de eerste jaren van je relatie gewoon mee beginnen. Je kan dan altijd nog kijken of je op den duur toch wil gaan samenwonen, als jij en je partner daar beide klaar voor zijn.

Wat zijn andere voordelen van een lat relatie

Een latrelatie heeft nog veel meer voordelen. Wanneer jij en je partner bijvoorbeeld in een woordenwisseling terecht komen, is het ontzettend fijn dat jullie je beide kunnen terugtrekken in je eigen vertrouwde omgeving. Het hebben van een eigen plek geeft je bovendien in gevallen van ruzie vaak een gevoel van controle, omdat je een veilige plek hebt om op terug te vallen die helemaal van jou is. Daarnaast is een latrelatie natuurlijk een goede oplossing als je kinderen hebt uit een vorige relatie. Je wil je kinderen niet uit hun veilige omgeving rukken omdat jij weer verliefd bent. Natuurlijk kan dit op den duur wel, als je kinderen je partner ook goed leren kennen, maar in het begin van jullie relatie kunnen jullie beter eerst focussen op elkaar goed leren kennen.

Zijn er nadelen?

Ja natuurlijk zijn er nadelen aan een latrelatie. Net als dat er nadelen aan samenwonen zitten. Wanneer je een lat relatie aangaat zal het moeilijker zijn om jezelf helemaal bloot te geven aan je partner. Dit komt doordat je niet vaak geconfronteerd wordt met elkaars mindere punten. Daarnaast kan het financieel natuurlijk niet altijd een handige optie zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat financiële zaken geen rol moeten spelen in de keuzes over je relatie, tenzij dit natuurlijk echt niet anders kan.

Wanneer het aankomt op het maken van een keuze voor een latrelatie moet je altijd naar je hart en je eigen gevoel luisteren. Jij maakt de keuzes in jouw leven. Laat je niet beïnvloeden door mensen die jou alleen maar proberen wijs te maken dat samenwonen de enige goede optie is voor een gezonde relatie. Als jij behoefte hebt aan je eigen plek, dan mag dat. Tegenwoordig komen lat relaties bovendien steeds meer voor, waardoor het ook steeds meer geaccepteerd wordt binnen de samenleving. Kortom, luister naar jezelf, en kies waar jij je goed bij voelt. Bovendien is geen enkele keuze permanent.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust