Zoek

Is een hanglamp zwart geschikt in jouw ruimte?

Deel artikel

Mensen die op zoek zijn naar verlichting vinden het doorgaans lastig om de juiste lamp te kiezen die past bij de ruimte. Een hanglamp zwart is een populaire optie, voornamelijk doordat hij zo basic is en bij veel verschillende stijlen past. Maar is deze wel geschikt voor de ruimte waarin jij hem wilt gebruiken? Dit hangt van een aantal factoren af. Allereerst: Hoe hoog is het plafond precies? Als jij een huis hebt met een relatief laag plafond dan is een hanglamp zwart misschien niet de slimste optie. De lamp hangt dan namelijk redelijk dichtbij, en kan de ruimte kleiner doen lijken. Je kiest in dat geval het beste voor een exemplaar dat niet al te groot is, en waar nog veel licht doorheen komt. Een lamp met enkel een opening aan de onderkant bijvoorbeeld, houdt een groot deel van het licht tegen. Daardoor lijkt hij nóg lager te hangen en komt het plafond dus een beetje naar je toe.

Past een hanglamp zwart bij elke stijl?

Zwart is natuurlijk een hele uitgesproken kleur. Donkerder dan zwart kan niet, en dus past het niet zomaar bij elke interieur stijl. Als je een mooie exemplaar hebt gezien in het zwart dan moet je even om je heen kijken in je huis. Heb je meerdere zwarte items of is alles juist pastelkleurig? In het tweede geval kun je als je perse deze hanglamp zwart wilt overwegen om wat meer zwarte items toe te voegen. Het ziet er namelijk een beetje gek uit als dit het enige zwarte object in de ruimte is, waardoor hij wellicht wat teveel opvalt. Wat je ook kunt doen is over het algemeen wat meer volle en donkere kleuren gebruiken. Een muur in donker aqua-blauw verven bijvoorbeeld, is ook al erg mooi in combinatie met een hanglamp zwart.

De zwart-wit stijl tot in detail uitgewerkt

Er is geen enkele interieur stijl of trend die al zo lang in de mode is als de zwart-wit trend. Zwart met wit is nu eenmaal een hele sterke combinatie die veel contrast geeft. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op, en in elke interieurwinkel terecht. Zwart-wit items zijn namelijk overal. Het gaat er dan ook voornamelijk om hoe je ze combineert. De beste manier waarop je dat doet is door effen items te combineren met printjes. Als je je hele woonkamer vol met zwart-wit printjes zou leggen dan zou het veel te druk ogen, maar als je je ook focust op zwarte of witte items met een mooie structuur of materiaal, dan kan het prima. Een mooie hanglamp zwart kan het geheel helemaal afmaken. Kies voor een zwarte lamp in plaats van een witte, want witte lampen vallen doorgaans niet echt op. Je plafond is immers ook wit, vandaar…

Wat doet verlichting voor de sfeer?

Veel mensen vergeten hoeveel verlichting voor de sfeer in huis doet. Zonde, want het kan een groot effect hebben op de sfeer. Als jij voor de zwart-wit trend gaat dan kan het zijn dat het wat kil oogt, simpelweg door het gebrek aan sfeer. Kies daarom voor jouw hanglamp zwart een peertje met dat heel warm licht geeft, en combineer verschillende tinten wit. Het ene wit is namelijk het andere niet, en crèmekleurige items ogen warmer.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust