Zoek

Alles over intermittent fasting

Deel artikel

Intermittent fasting: misschien heb je er al weleens wat over gelezen of misschien is dit wel de eerste keer dat je van deze term hoort. Intermittent fasting is de laatste tijd een populaire methode om af te vallen. In tegenstelling tot andere methodes vertelt het niet wát je eet, maar wanneer je wat moet eten. Tijdens deze methode wissel je periodes af waarbij je aan het vasten bent met eetmomenten. Je bepaalt zelf binnen welke bepaalde tijden je mag eten en in welke tijden je vast. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet. Door deze methode toe te passen kan je afvallen en zorgt het voor een positief gezondheidseffect op je lichaam. Er zijn verschillende soorten van intermittent fasting. In deze blog leggen we de verschillende soorten van intermittent fasting uit en vertellen we of je hier daadwerkelijk van afvalt.

Verschillende manieren van intermittent fasting

Intermittent fasting is de afgelopen jaren tot een hype uitgegroeid. Het is een ideale methode om spiergroei te stimuleren en vet te verbranden. Aan de ene kant verminder je de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt door het overslaan van maaltijden. Daarnaast vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door de versnelling van je metabolisme. Binnen de intermittent fasting behandelen we de drie bekendste vormen, namelijk de 16:8 methode, het 5:2 dieet en de one meal a day (OMAD) methode.

De 16:8 methode

De 16:8 methode is de meest gebruikte fasting methode. Je vast namelijk op dag momenten. Tijdens deze methode mag je 8 uur eten en moet je 16 uur vasten. Vandaar de naam van deze intermittent fasting methode. Je mag bijvoorbeeld tussen 12:00 en 20:00 eten en daarna 16 uur niets meer. Tijdens deze methode kun je helemaal zelf bepalen tussen welke tijden je wel en niet eet.

Het 5:2 dieet

Het 5:2 dieet gaat niet over dag momenten, maar over volle dagen. Hierbij mag je 5 dagen in de week volgens je gewoonlijke eetpatroon eten en breng je tijdens de overige 2 dagen je calorieën flink omlaag naar 500-600 calorieën per dag. Je mag bij het 5:2 dieet helemaal zelf bepalen welke dagen in de week je gaat vasten. Dit kunnen twee dagen achter elkaar zijn (wat knap is als je dat volhoudt) of gewoon twee dagen uit elkaar.

One meal a day (OMAD)

Deze methode is een van de meest extreme methodes binnen de intermittent fasting. Tijdens deze methode mag je 1 uur per dag eten. De overige 23 uur ben je aan het vasten. Je eet binnen dat uur een grote maaltijd om je dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. Als je snel wilt afvallen is deze methode geschikt, maar voor de lange termijn is dit erg zwaar om vol te houden.

Val je wel af van intermittent fasting?

Onderzoek laat zien dat intermittent fasting erg goed werkt. Doordat je langere periodes op de dag niet meer eet, zul je afvallen. Er komt voor een langere periode geen voeding meer in het lichaam, waardoor het op zoek gaat naar een andere bron van energie. Op dat moment gaat je lichaam over op vetverbranding. Je moet natuurlijk op de momenten dat je wel mag eten niet ontzettend ongezond of veel eten. Dan werkt het proces natuurlijk averechts. Al met al is het een effectieve methode om af te vallen, maar het moet wel bij je passen!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust