Hoe stel je een ouderschapsplan op?

Deel artikel

Tijdens een scheiding zijn er altijd wel kinderen bij betrokken. Voordat de scheiding dan wordt goedgekeurd moet er een ouderschapsplan zijn opgesteld. Dat plan moet ook nog goedgekeurd worden door de rechter voordat de scheiding helemaal rond is. Begin er dus op tijd mee. Verder wordt er in het ouderschapsplan over verschillende dingen afspraken gemaakt van dagelijkse zaken tot de kosten. Zorg dat het gebeurt zodat de scheiding goed verwerkt kan worden.

Situatie

Als eerste zoek je een scheidingsadviseur die jou kan helpen met het ouderschapsplan. Vervolgens ga je beginnen met beschrijven van de huidige situatie. Zo benoem je de personen die betrokken zijn bij de scheiding. Daarnaast zet je ook de geboortedata van de kinderen erin. Ook wordt er bepaald waar er allemaal afspraken over moet worden gemaakt. Vervolgens kun je verder met het opstellen van het plan.

Omgangsregeling

Een van de belangrijkste dingen van het ouderschapsplan is de omgangsregeling. Je kunt daar zelf met je partner afspraken over maken. Zo wordt er bepaald bij welke ouder het kind wordt ingeschreven en op welke dagen die daar is. Ook moet het kind van het ene huis naar het andere huis worden gebracht. Als het kind wat ouder is dan kun je ervoor kiezen om het kind zelf te laten reizen. Verder moeten er ook nog duidelijke afspraken over de vakanties komen. Het is altijd fijn om alles gelijk te verdelen.

Kosten

Verder heb je ook nog de kosten die je moet verdelen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je het natuurlijk gelijk verdelen door iedereen de helft te laten betalen. Wat dus als voordeel heeft dat het overzichtelijk is. Daarnaast verschilt het verblijf van het kind soms. Zo kun je de kosten verdelen op basis van hoe lang het kind in het huishouden verblijft. Het kan ook zijn dat de ene ouder meer verdient dan de andere. Je kunt dan de ouder met het hoogste salaris ook het hoogste bedrag laten betalen. Het is bij deze regeling wel van belang dat je de inkomensgegevens met elkaar deelt.

Ondertekenen Uiteindelijk moet je het ouderschapsplan ondertekenen zodat de scheiding officieel wordt. Mocht je nog aanpassingen willen in het plan dan kun je dat samen gaan overleggen met een scheidingsadviseur. Zodat alle partijen er mee eens zijn.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust