Hoe schadelijk zijn microplastics? Het is een vraag die we ons vandaag de dag steeds vaker gaan stellen… en dat moet ook. Onderzoeken die tot dusver zijn uitgevoerd hebben namelijk aan het licht gebracht dat mensen steeds vaker in contact komen met deze zeer kleine plastic deeltjes. Dit gebeurt bovendien op tal van verschillende manieren. Het is bijvoorbeeld zo dat microplastics zijn terug te vinden in de voedselketen zoals met name in vis en schaaldieren. Daarnaast kunnen microplastics zich ook bevinden in het water dat we drinken en zijn ze zelfs in de lucht terug te vinden die we inademen. Dit alles geeft aan dat we allemaal massaal met deze kleine plastic deeltjes worden geconfronteerd, maar hoe schadelijk zijn ze nu echt? Dat kom je te weten door de informatie op deze pagina.
Hoe ongezond zijn microplastics?
Er is op moment van schrijven nog niet zoveel bekend over hoe schadelijk microplastics zijn. Wat we wel inmiddels weten is dat er plastic deeltjes in onze ontlasting zitten. Bovendien hebben verschillende onderzoeken ondertussen ook aan het licht gebracht dat zogenaamde nanoplastics er in zijn geslaagd om door te dringen tot in de hersenen van zebravissen. Bij ratten zouden deze deeltjes dan weer de (vitale) organen hebben bereikt. Dit alles zegt uiteraard nog niet zoveel over de gezondheid van de mens.
In de basis een inactieve stof
Voor plastic geldt dat ze in de basis een inactieve stof is welke aldus niet op het lichaam reageert. Tijdens het productieproces worden er evenwel allerhande chemicaliën gebruikt om bijvoorbeeld het plastic een bepaalde kleur te geven of om ze hittebestendig te maken. In de zee fungeert het plastic als een soort van spons. Het gevolg hiervan is dat ze vervuilende stoffen aantrekt zoals bijvoorbeeld zware metalen. Deze giftige stoffen zullen zich verzamelen rond de microplastic deeltjes. Dit gebeurt in concentraties die tot wel één miljoen keer hoger liggen als in vergelijking met het omringende water. Dit zorgt er voor dat het vrij complex is om te bepalen hoe potentieel schadelijk microplastics in de praktijk precies zijn.
Microplastics houden stoffen vast
De vraag; “hoe schadelijk zijn microplastics” is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Moeten we ons nu echter zorgen maken of niet? Van microplastics weten we ondertussen dat ze stoffen vasthouden die giftig kunnen zijn voor organismen. Uit onderzoeken die zijn uitgevoerd op dieren is gebleken dat bepaalde soorten van plastic zich via de luchtwegen, maar ook de maag kunnen doorzetten tot in het bloed of zelfs het lymfevocht. Dit zorgt er voor dat ze zich kunnen ophopen in bijvoorbeeld het spierweefsel of in onze organen.
Bovenstaande is eigenlijk in de praktijk de belangrijkste reden waarom onderzoekers zich zorgen maken. Zij vrezen immers dat de deeltjes die achterblijven in het lichaam mogelijks infecties kunnen veroorzaken. Ook het langzaam loslaten van gifstoffen zou op termijn schade kunnen aanrichten. Eén onderzoek heeft bijvoorbeeld reeds aangetoond dat immuuncellen die in contact zijn gekomen met microplastics tot zomaar even drie keer zo snel afsterven als gewoonlijk. Dat er dringend extra onderzoeken dienen te gebeuren staat dus vast.