Zoek

Hoe kies je de beste kwasten voor buitenschilderwerk?

Deel artikel

Dat hangt af van de ondergrond die je wilt schilderen. In deze blog geef ik je een paar tips om de juiste kwast te vinden voor jouw klus.

De ondergrond bepaalt de kwast

Er zijn verschillende soorten ondergronden die je kunt tegenkomen bij buitenschilderwerk, zoals hout, metaal, steen of kunststof. Elke ondergrond heeft zijn eigen eigenschappen en vereist een andere aanpak. Daarom is het belangrijk om de ondergrond goed te kennen voordat je een kwast kiest.

Houten oppervlakken buiten schilderen

Hout is een veelvoorkomende ondergrond voor buitenschilderwerk. Hout is een natuurlijk materiaal dat kan krimpen en uitzetten door temperatuur- en vochtverschillen. Daarom moet je hout goed voorbehandelen met een grondverf of primer om te voorkomen dat het gaat scheuren of bladderen. Voor het schilderen van hout kun je het beste een kwast gebruiken met synthetische haren, omdat die minder vocht opnemen en dus minder uitzetten. Een synthetische kwast geeft ook een strakker resultaat dan een kwast met natuurlijke haren.

Hoe schilder je metaal?

Metaal is een andere ondergrond die je kunt schilderen. Metaal is een glad en hard materiaal dat kan roesten als het in contact komt met water of zuurstof. Daarom moet je metaal ook goed voorbehandelen met een roestwerende primer of verf. Voor het schilderen van metaal kun je het beste een kwast gebruiken met fijne synthetische haren, omdat die meer verf vasthouden en dus beter dekken. Een fijne synthetische kwast geeft ook een gladder resultaat dan een kwast met grove haren.

Schilder steen als een professional

Steen is nog een ondergrond die je kunt schilderen. Steen is een poreus en ruw materiaal dat veel vocht kan opnemen en afgeven. Daarom moet je steen ook goed voorbehandelen met een impregneermiddel of fixeermiddel om te voorkomen dat de verf gaat afbladderen of verkleuren. Voor het schilderen van steen kun je het beste een kwast gebruiken met natuurlijke haren, omdat die meer flexibel zijn en dus beter in de poriën en oneffenheden komen. Een natuurlijke kwast geeft ook een natuurlijker resultaat dan een synthetische kwast.

Kunststof schilderen

Kunststof is tenslotte een ondergrond die je kunt schilderen. Kunststof is een glad en kunstmatig materiaal dat meestal niet goed hecht aan verf. Daarom moet je kunststof ook goed voorbehandelen met een speciale primer of hechtverf om te zorgen dat de verf blijft zitten. Voor het schilderen van kunststof kun je het beste een kwast gebruiken met gemengde haren, omdat die zowel synthetische als natuurlijke eigenschappen hebben. Een gemengde kwast geeft ook een mooi resultaat tussen strak en natuurlijk in.

Zoals je hebt gelezen, is de keuze van de kwast afhankelijk van de ondergrond die je wilt schilderen. Hieronder vind je nog een handig overzicht van de verschillende soorten kwasten en ondergronden:

  • Hout: synthetische kwast
  • Metaal: fijne synthetische kwast
  • Steen: natuurlijke kwast
  • Kunststof: gemengde kwast

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog over de beste kwasten voor buitenschilderwerk. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Veel succes met je schilderproject!

PS Wil je tips over hoe je het beste je buitenmuren kan schilderen lees dan onze blog hierover https://wamgroep.nl/buitenmuren-schilderen/

WAM Schilderwerken
Eendrachtstraat 17
1531 DT Wormer
075 6420460
info@wamgroep.nl

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust