Zoek

Het afsluiten van een goedkope scooterverzekering doe je zo!

Deel artikel

De aankoop van een scooter brengt uiteraard op zich reeds een bepaalde hoeveelheid kosten met zich mee. Het spreekt dan ook voor zich dat je er niet echt op zit te wachten wanneer je daar bovenop ook nog eens een dure scooterverzekering moet afsluiten. Dat hoeft gelukkig ook niet. Door rekening te houden met een aantal tips is het namelijk perfect mogelijk om de prijs die je voor je scooterverzekering moet betalen aanzienlijk te drukken. Wil jij ook graag een echt goedkope scooterverzekering kunnen afsluiten, maar heb je er nog helemaal geen idee van hoe je dat nu precies voor mekaar moet krijgen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het zeker de moeite waard is om je even te verdiepen in deze informatie.

             Hoe wordt de premie van een scooterverzekering berekend?

Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten hoe de premie van je scooterverzekering precies wordt berekend. Veel mensen denken dat de premie van zo’n verzekering gewoon is vastgesteld, maar dat is zeker niet correct, integendeel. In de praktijk zal je dan ook, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een vergelijking, kunnen vaststellen dat er bij het berekenen van de verzekeringspremie rekening wordt gehouden met ongelofelijk veel verschillende zaken. Om welke zaken het hierbij precies gaat maakt het onderstaande overzicht meteen duidelijk.

                1.) Op basis van het type scooter die je wenst te laten verzekeren

In eerste instantie zal je merken dat de verzekeringspremie van je scooterverzekering deels wordt afgestemd op de specificaties waar de scooter over beschikt. Met andere woorden, er wordt niet alleen gekeken naar het vermogen van de scooter, maar ook naar bijvoorbeeld het bouwjaar. Dit laatste is belangrijk omdat de herstelkosten van een nieuwe scooter aanzienlijk hoger kunnen uitvallen in vergelijking met de kosten voor het herstellen van een oudere scooter. In ieder geval, de basis voor de premie voor je scooterverzekering wordt dus in de praktijk steeds gevormd door de technische specificaties waarvan sprake is. Hier kan je eventueel dan ook reeds rekening mee houden bij het kopen van een specifieke scooter. Door het juiste exemplaar te kopen kan je premie immers uit zichzelf lager uitvallen.

                2.) Op basis van het aantal opgebouwde schadevrije jaren

Een tweede belangrijk punt waar rekening mee wordt gehouden bij het berekenen van de premie voor de inboedelverzekering is het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer je voor het eerst een verzekering gaat afsluiten en je dus met andere woorden nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd zal je helaas rekening moeten houden met de hoogste standaardpremie die er kan worden aangerekend. Heb je wel reeds enkele jaren schadevrij gereden? In dat geval schept dat net wat meer vertrouwen bij verzekeraars waardoor de kans groot is dat je kan rekenen op een (aanzienlijk) voordeligere verzekeringspremie.

                3.) Een goedkope scooterverzekering heeft een hoger eigen risico

Wanneer je wil kunnen rekenen op een echt goedkope scooterverzekering is het in de praktijk ook steeds belangrijk om stil te blijven staan bij het eigen risico dat van toepassing is op de verzekering. Dat eigen risico wordt standaard door de verzekeraar bepaald. Wat veel mensen echter niet weten is dat dit eigen risico helemaal niet is vastgesteld. Dit betekent dat je binnen bepaalde limieten het eigen risico nog kan aanpassen wanneer je dat wenst. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje gek, maar dat is het eigenlijk helemaal niet, integendeel.

Het eigen risico is in eerste instantie bepalend voor de prijs die je zelf als verzekeringnemer dient te betalen wanneer er sprake is van een bepaald schadegeval. Je moet dit bedrag dus eerst betalen voordat de verzekeraar bereid zal zijn om tussen te komen in de rest van de schade. Het lijkt in eerste instantie dan ook voor veel mensen zaak om dit eigen risico zo laag mogelijk te houden. Alleen wordt het dan wel erg lastig om een goedkope scooterverzekering te kunnen afsluiten. Waarom? Omdat een laag eigen risico gelijk staat aan een hoge(re) verzekeringspremie. Wil je dus echt kunnen rekenen op een goedkope scooterverzekering? Dan is het vooral zaak om het eigen risico toch iets hoger te laten uitvallen.

                4.) Op basis van het type scooterverzekering die je gaat afsluiten

Voor zowat alle verzekeringen die worden afgesloten voor een gemotoriseerd voertuig geldt dat je de mogelijkheid hebt om een keuze te maken tussen tal van verschillende opties. Het gaat hierbij voor wat de scooterverzekering betreft concreet om de volgende:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

De WA-verzekering is de meest beperkte en dus ook de meest goedkope scooterverzekering. Bovendien is ze ook de enige die je wettelijk verplicht moet afsluiten. Voor dit type van verzekering geldt dat ze wel op geen enkele manier schade verzekert die ontstaat aan je eigen scooter. Je sluit deze verzekering dan ook enkel en alleen af om ervoor te zorgen dat derden die betrokken zijn bij een schadegeval zijn gedekt. Wil je graag dat toch ook de schade aan je eigen scooter wordt verzekerd? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van meer uitgebreide scooterverzekeringen zoals met name de beperkte of zelfs de volledige cascoverzekering.

Verzekering scooter nodig? Vergeet niet te vergelijken!

             Loont het de moeite om je scooterverzekering te vergelijken?

Een goedkope scooterverzekering is iets dat niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het spreekt dan ook voor zich dat je er wel een beetje moeite voor zal moeten doen. In ieder geval is het altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren. Het vergelijken van een scooterverzekering levert je eigenlijk twee concrete voordelen op:

  1. Je krijgt een compleet beeld van het aanbod met scooterverzekeringen op de markt;
  2. Je ontdekt welk scooterverzekering je kan afsluiten tegen de laagste prijs;

Wil je dus voor jouw scooter enkel en alleen genoegen nemen met de meest goedkope scooterverzekering? In dat geval is het zeker altijd de moeite waard om even een vergelijking uit te voeren. In tegenstelling tot vroeger hoef je tegenwoordig ook niet langer manueel bij alle verzekeraars een offerte op te vragen, maar kan je gewoon gebruikmaken van een automatische vergelijking. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk de meest goedkope scooterverzekering in geen tijd kan achterhalen. Absoluut de moeite waard om te doen dus!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust