Zoek

Fysiotherapie: wat doet de fysiotherapeut precies?

Deel artikel

Fysiotherapie is de behandeling van mensen met spier-, nek-, rug- of beenproblemen. Fysiotherapeuten gebruiken verschillende technieken om patiënten te behandelen. Daarnaast zijn er meer verschillende behandelingen om algemene aandoeningen te behandelen.

Wat doet een fysiotherapeut

Elk jaar bezoeken bijna drie miljoen mensen van alle leeftijden fysiotherapeuten voor spier- of gewrichtsproblemen. Het kan hierbij gaan om klachten die tijdens het werk of tijdens het sporten zijn gekomen. Het kan ook een fysiek gevolg zijn van verkeerde lichaamsbeweging, een ongeluk, ziekte of gewoon veroudering. Een fysiotherapeut helpt je te herstellen, klachten te minimaliseren of zo goed mogelijk te behandelen. De fysiotherapeut luistert naar de reden van je bezoek en je wens tot verbetering van je lichamelijke welzijn. Hij of zij kijkt samen met jou naar je lichamelijke conditie.

Tip: zoek jij een goede fysio in de buurt van Hilversum? Kom dan eens langs bij Fysio Douma voor fysiotherapie in Hilversum

Het beroep

Dit is een paramedisch beroep, wat betekent dat het gerelateerd is aan geneeskunde, maar een fysiotherapeut is geen arts. Er kan geen recept worden voorgeschreven, maar na het onderzoek kan een behandelplan worden gemaakt. Er zijn verschillende soorten expertise op het gebied van fysiotherapie en je moet deze expertise in overweging nemen bij het opstellen van je eigen behandelplan. Een fysiotherapeut werkt vaak nauw samen met huisartsen of medisch deskundigen.  Fysiotherapeuten behandelen alle soorten patiënten, zoals patiënten met chronische ziekten, patiënten met psychische of bewegingsstoornissen, of patiënten die moeten herstellen na een operatie.

Kies de juiste fysiotherapeut die bij je past

De fysiotherapeut dient goed te luisteren naar de klachten en wensen van van jou als klant. Dit is essentieel om een goed behandelplan op te kunnen stellen. Daarnaast dient de fysiotherapeut een optimistische instelling en empathie te hebben.

Wanneer fysiotherapeut nodig

Sommige mensen vinden het moeilijk om te bepalen wanneer ze een fysiotherapeut moeten inschakelen. De pijn kan immers vanzelf verdwijnen. Loop je al langer met een bepaalde klacht? Dan kun je het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. De meeste mensen hebben vaak de volgende klachten: Herstel na een operatie of ongeval. Klachten veroorzaakt door chronische ziekten bijvoorbeeld pijn of letsel in de rug, nek, schouders, armen of benen. Twijfel niet te lang en neem contact op met een fysiotherapeut. Je kan het beste het zekere voor het onzekere nemen in dit soort situaties.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust