Search

Ergotherapie: wat is het en voor wie?

Deel artikel

Mensen die als gevolg van ziekte of bijvoorbeeld een handicap beperkt wordt in hun dagelijkse activiteiten kiezen vaak voor ergotherapie. Ergotherapie is er niet op gericht om vast te stellen wat iemand niet meer kan, maar juist op hetgeen deze persoon nog wel kan! Op welke manier kun je zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten uit blijven voeren, ondanks de handicap of ziekte die hierin beperkend werkt? Het gaat hierbij voornamelijk om activiteiten op het gebied van zelfverzorging, het huishouden en vrije tijd. Ook activiteiten op het gebied van werk kunnen onderdeel zijn van het pakket waarover een ergotherapeut adviseert. Ergotherapie is niets om je voor te schamen. Een of de vijf Nederlanders heeft te maken met beperkingen door een ziekte of handicap. 

Zo goed mogelijk zelfstandig blijven leven

Het is vaak lastig om toe te geven aan de beperkingen die een ziekte of handicap jou opleggen. Samen met een ergotherapeut kijk je in welke dagelijkse activiteiten problemen ontstaan. Op basis van deze inventarisatie zoeken jullie samen naar mogelijkheden om deze beperkingen zo goed mogelijk weg te nemen. Mogelijk zijn er medische hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee problemen en beperkingen enigszins kunnen worden opgeheven. Op deze manier kun je zo goed mogelijk zelfstandig blijven leven zonder afhankelijk te worden van anderen. Dat is immers het laatste wat je wilt! 

Ergotherapeut komt bij mensen thuis

Waar veel andere (medische) behandelingen in het ziekenhuis, bij de fysiotherapeut of bijvoorbeeld bij de huisarts worden uitgevoerd, geldt dat niet voor behandelingen van een ergotherapeut. De ergotherapeut komt bij mensen thuis, om te kunnen observeren welke problemen en belemmeringen er spelen. Ook kan op deze manier direct naar oplossingen worden gezocht om de belemmeringen op te heffen. Dit kan overigens ook betekenen, dat een ergotherapeut je op het werk bezoekt. Immers, ook op het werk kunnen zich als gevolg van een ziekte of handicap belemmeringen voordoen. 

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust