Zoek

Een zwarte keuken, hoe interessant is ze echt?

Deel artikel

De kleur die in jouw keuken zal overheersen is iets waar je maar beter even grondig over na kan denken. Door de jaren heen is gebleken dat veel mensen de voorkeur hebben gegeven aan neutrale kleuren die eigenlijk perfect gecombineerd kunnen worden met de meest uiteenlopende andere kleuren. Het ging daarbij voornamelijk om bijvoorbeeld wit en beige, maar ook om grijstinten en bruin. Vandaag de dag durft men al eens een stapje verder te gaan en kijkt men daarvoor ook in de richting van kleuren die in eerste instantie misschien net wat minder geschikt lijken om te gebruiken in een keuken. Het bekendste voorbeeld? Een volledig zwarte keuken. Door gebruik te maken van de juiste verlichting en indeling zal je echter kunnen vaststellen dat ook zo’n keuken echt zeer interessant kan zijn in jouw woning.

             Welke problemen stellen er zich in een zwarte keuken?

Laat ons om te beginnen even kijken naar de problemen die zich stellen in een zwarte keuken. Het gebruik van de kleur zwart zorgt er namelijk uiteraard voor dat je kiest voor een ruimte die zeer donker vormgegeven wordt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat kan het wel zijn, bijvoorbeeld wanneer er niet voldoende lichtinval is. Dit brengt ons meteen bij het eerste aandachtspunt. Wil je in een bepaalde ruimte van je woning zo’n soort keuken gaan realiseren? Zorg er dan voor dat er altijd sprake is van een natuurlijke lichtinval. Is dat niet het  geval? Dan zal de kunstmatige verlichting het verlichten van de ruimte volledig op zich moeten nemen en dat is veelal geen goed idee. Dit is toch net even anders dan wanneer je in dat geval de beschikking zou hebben over een witte of in ieder geval licht gekleurde keuken.

             Hoe interessant is een zwarte keuken dan echt?

Veel mensen houden ervan om bij de inrichting van hun woning af te stappen van hetgeen als normaal wordt beschouwd. Dit betekent dat ze er ook niet van houden om gebruik te gaan maken van de standaard kleuren die eigenlijk iedereen wel gebruikt. Een zwarte keuken, met bijvoorbeeld een houten blad, komt dan al snel in het vizier. Een dergelijke keuken oogt niet alleen ongelofelijk strak, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat ze een sterk stijlvol karakter heeft. Nadeel van een zwarte keuken is dat er goed moet worden nagedacht over het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Gebruikssporen zijn in een zwarte keuken immers al snel goed zichtbaar terwijl je ook zaken zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken op matte oppervlakken niet altijd even eenvoudig kan verwijderen. Hou je rekening met deze aandachtspunten? Dan zal je kunnen vaststellen dat zwarte keukens ook voor jou het overwegen zeker waard kunnen zijn.

             Wat met de verlichting?

De keuze op vlak van verlichting is wellicht de belangrijkste die je moet maken wanneer je van plan bent om een zwarte keuken in je woning te gaan implementeren. Niet alleen moet er sprake zijn van een goede, algemene verlichting, daarnaast spreekt het voor zich dat er ook speciale verlichting vereist kan zijn aan het werkblad. Wil je graag regelmatig ook gasten ontvangen in je keuken? In dat geval kan ook het aanbrengen van bepaalde vormen van sfeerverlichting een absolute aanrader zijn. Zo creëer je altijd precies die setting die jij wil.

Kijk ook hier voor de mogelijkheden van een witte keuken.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust