Nu het klimaat steeds meer onze aandacht vraagt, gaan milieuoverwegingen ook een steeds grotere rol spelen bij het aankopen of verbouwen van een woning. Veel Nederlanders die hun huis verbouwen of juist een nieuwe woning aanschaffen denken hierbij bewust na over de impact van hun huis op het milieu, en vragen zich af hoe ze hun woonplek zo slim mogelijk kunnen verduurzamen. Een gemiddeld huishouden verbruikt ieder jaar zo’n drieduizend kilowattuur aan energie. Dat is erg veel, maar door veranderingen aan te brengen in de structuur en de uitrusting van je huis kun je deze hoeveelheid energieverbruik aanzienlijk omlaag brengen. Maar hoe pak je dat aan?
Groen, groener, groenst
Een goede isolatie van de woning is terecht vaak één van de eerste dingen waar men aan denkt als het om woningverduurzaming gaat. Uit een goed geïsoleerd huis kan de warmte minder snel ontsnappen, waardoor de woning makkelijk op temperatuur blijft zonder dat bewoners flink hoeven te stoken. Zorg er dus voor dat de ramen, het dak, de gevel en de vloeren van je huis goed geïsoleerd zijn. Een andere duurzaamheidsmaatregel die helpt om warmte binnen te houden is het inzetten van ventilatie met warmteterugwinning. Wil je je eigen energie opwekken? Dan is het plaatsen van zonnepanelen een goed idee. Je kunt dan ook gebruik maken van een zonneboiler, een ketel die zonnewarmte gebruikt om het water in huis te verwarmen. Ook een warmtepomp is een erg duurzame optie: dit is een pomp die energie haalt uit de buitenlucht of uit de bodem, en deze energie vervolgens gebruikt om je woning én het tapwater te verwarmen. Zuiniger kan het niet!
Hoe regel je dat nou eigenlijk?
Kortom, er zijn meer dan genoeg maatregelen die je kunt treffen om jouw woning zo milieubewust mogelijk te maken. Maar hoe regel je dat nou eigenlijk? Belangrijk om te weten is dat je voor energiebesparende maatregelen vaak een subsidie of een lening kun aanvragen. Goedkoop is het doorvoeren van deze veranderingen namelijk niet. Wel betalen dit soort maatregelen zichzelf op termijn vaak terug, omdat je beduidend gaat besparen op energiekosten. Oftewel, het gaat om een eenmalige investering die je later juist méér zal opleveren. Als het financiële gedeelte eenmaal geregeld is, kun je contact opnemen met een installatiebedrijf dat zich gaat ontfermen over het verduurzamen van jouw woning. Zo’n bedrijf kan bijvoorbeeld een wtw unit installeren of zonnepanelen op het dak plaatsen. Zo kom jij binnenkort thuis in de klimaatvriendelijke woning waar jij van droomt!