De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor veel overlast bij zowel mens en dier. Om deze overlast tot het minimum te beperken moet de rups elk jaar bestreden worden. Wil je meer weten over het bestrijden van de eikenprocessierups? Wij hebben drie bestrijdingsmethodes voor je op een rijtje gezet.
Preventieve bestrijding met een bacteriepreparaat
Wil je de overlast en schade van de eikenprocessierups zo veel mogelijk beperken? Dan is het aan te raden om al vroeg in het seizoen te starten met de bestrijding. De eikenprocessierups preventief bestrijden heeft als voordeel dat de meeste rupsjes dood zijn voordat ze de beruchte brandhaartjes kunnen ontwikkelen, waardoor de gezondheidsrisico’s voor mens en dier beperkt blijven. Daarnaast kunnen de rupsjes niet veranderen in vlinders, waardoor de overlast volgend jaar als het goed is minder is. Het bespuiten van jonge eikenbladeren met een bacteriepreparaat zorgt ervoor dat de rupsen doodgaan zodra ze van het blad eten. De bacteriën op de bladeren zorgen voor spierverlamming, waardoor de rups stopt met eten en binnen 2 tot 5 dagen doodgaat.
Preventieve bestrijding met aaltjes
Een andere manier om de eikenprocessierups preventief te bestrijden is door aaltjes te vernevelen. Aaltjes dringen via openingen bij de eikenprocessierups naar binnen en doen zich te goed aan de inhoud van hun prooi. De rups zal hierdoor binnen enkele uren tot dagen doodgaan. Deze manier van eikenprocessierups bestrijden kan alleen worden uitgevoerd als de eikenbomen nog geen of minimaal blad heeft, omdat de aaltjes de rupsen dan makkelijker bereiken kunnen. Aaltjes zijn daarnaast extreem gevoelig voor uv-licht, waardoor deze preventieve bestrijdingsmethode alleen in de avond of in de nacht uitgevoerd kan worden.
Het wegbranden of opzuigen van de nest
De meest gebruikte manier om de eikenprocessierups te bestrijden is door de nesten weg te branden of op te zuigen. Deze manier van eikenprocessierups bestrijden is op een bepaalde manier zeer effectief, omdat je dan natuurlijk in één keer van de rups af bent. Het heeft echter wel als nadeel dat de overlast van de brandharen niet wordt opgelost. De verwijderwerkzaamheden kunnen er voor zorgen dat losse haartjes nog verder worden verspreid, waardoor de overlast toeneemt. Het wegbranden van alle haartjes is daarnaast onmogelijk. Hiervoor zouden de haartjes 2 uur lang aan 600 graden moeten worden blootgesteld, en dat zou de boom niet overleven. Daarnaast worden met het opzuigen en/of wegbranden van de nesten ook natuurlijke vijanden van de rups gedood, waardoor de biodiversiteit aangetast kan worden. Preventieve bestrijding is het meest milieuvriendelijk en heeft het meeste effect, maar als het daar te laat voor is is opzuigen of wegbranden een goed alternatief.