Of je nou sportief fietst, je naar je school, studie of werk fietst of gewoon houdt van een rondje wanneer de zon schijnt. Niéts is zo vervelend als een lekke band. Fietsbanden heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten en in alle kleuren en types. Van mountainbike tot racefiets en van eenwieler tot tandem. Schwalbe banden zijn al jaren een standaard in de wondere wereld van de fietsbanden. Zo zijn de banden van het Duitse merk te vinden in de Tour de France, maar ook op de fietspaden van Lutjebroek. Maar hoe krijg je eigenlijk een lekke band? En belangrijker: hoe voorkom je hem?
Hoe krijg je een lekke band?
Een lekke band is een breed begrip. Het is niet zo dat jouw band ineens lek gaat, dit heeft altijd een oorzaak. Een bekende oorzaak is bijvoorbeeld een zogenaamde steeklek: een object als een schroef, spijker, scherp steentje of schelp steekt door de buiten- en binnenband heen waardoor de lucht kan ontsnappen. Ook stootlek is een mogelijkheid om jouw band van lucht te ontdoen: dit kan je krijgen wanneer je met een te hoge snelheid op bijvoorbeeld een stoeprand fietst: de binnenband wordt dan te agressief samengedrukt waardoor hij lek raakt.
Steeklek komt vaker voor in nat weer omdat het rubber zachter wordt en scherpe objecten naar de zijkant van de weg spoelen. Stootlek komt eigenlijk altijd wel voor.
Belangrijk: hoe voorkom je een lekke band?
Laten we beginnen met het slechte nieuws: wat je ook doet, een lekke band kan altijd voorkomen hoe goed jij je best ook doet. Wat wel heel erg belangrijk is, is onderhoud. Zorg altijd voor een goede bandenspanning en als je banden met profiel hebt is het slim om af en toe te kijken of er steentjes in vastzitten. Deze kan je er dan uit “pulken” zodat hij niet dieper in de band gaat zitten.