Zoek

De twee meest voorkomende soorten algen in een vijver

Deel artikel

In menig vijver komt algenvorming voor. Algen zijn eigenlijk gewoon waterplanten, maar ongewenst voor een goed vijverwater klimaat. Het is iets dat te bestrijden is, maar wel moeilijk te voorkomen is, omdat algen nu eenmaal van nature voorkomen in water. Er zijn menig tips voor het bestrijden van algen, maar het is dan handig om te weten met welke algen men te maken kan krijgen.

De twee hoofdsoorten

Draadalgen en zweefalgen zijn de twee hoofdsoorten van algen die voorkomen in een vijver. Draadalgen zijn een slijmerig soort algen. Het zijn lange groene slierten die lijken op draden. Vanaf de bodem of een ander oppervlak onderin de vijver groeien ze van onder naar boven, naar de wateroppervlakte. Eenmaal aan de wateroppervlakte klonteren ze samen. Zweefalgen veroorzaken vooral groen water in de vijver. Het zijn eencellige plantaardige organismen en eigenlijk is het een tussenvorm van een bacterie en een plant. Ze vermeerderen zich door celdeling. Bij warm water zijn ze actiever en vermeerderen ze zich veel sneller dan bij koud water. Het vijverwater zal dan ook eerder groen zijn.

Andere soorten algen

Naast draadalgen en zweefalgen bestaan er meerdere soorten algen, zoals blauwalgen en baardalgen. Baardalgen is een soort alg die erg op de draadalg lijkt. Deze soort komt minder vaak voor in de vijver, maar vaker in aquaria. Baardalgen worden ook wel zwarten puntalgen genoemd. Blauwalgen zijn een veel gehoorde algensoort. In de zomer komen deze algen vaak voor in stilstaand natuurwater bij een langere droge en warme periode. In de vijver zal de blauwalg niet snel voorkomen, omdat deze algensoort vooral groeit in extreem voedselrijk water, wat vaak verontreinigd is door mest. Deze algensoort is daarom ook gemakkelijk te voorkomen in de vijver wanneer men goed onderhoud aan de vijver pleegt. Dit onderhoud bestaat vooral uit het goed schoon houden van de vijver, wat op verschillende manieren plaats kan vinden.

Een vijver is prachtig in de tuin, vooral met een goed vijverwater klimaat. Door goed onderhoud aan de vijver te plegen, is veel algenvorming te voorkomen en is algengroei ook prima te bestrijden. Kijk voor meer tips op vijverhandboek.nl.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust