Het maken van een keuze voor een studie kan bepalend zijn voor je toekomst. Het is dan ook begrijpelijk dat dit voor veel mensen een spannende en stressvolle periode is. Er zijn immers zoveel opties en je wilt graag de perfecte studie vinden. Hoe kun je nu een goede studiekeuze maken? Hieronder volgen een aantal tips.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen op welk niveau je wilt gaan studeren, afhankelijk van je vooropleiding en ambitie. Het mbo, hbo of de universiteit zijn de verschillende niveaus waarop je kunt studeren. Onderzoek de verschillen tussen deze niveaus door open dagen te bezoeken, met studenten en docenten in gesprek te gaan en studiemateriaal in te zien. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat er van je wordt verwacht op elk niveau en welk niveau het beste bij jou past.
Studiekeuzetesten zijn ook een nuttig hulpmiddel bij het maken van een studiekeuze. Er zijn tal van studiekeuzetesten op het internet te vinden, maar ook studiekeuzeadviseurs en decanen bieden soms testen aan. Door verschillende (meerkeuze)vragen te beantwoorden, wordt er automatisch een aantal sectoren of opleidingen geselecteerd die bij jou zouden kunnen passen. Het is belangrijk om de uitkomst van de test zorgvuldig te onderzoeken, aangezien de testen jou niet persoonlijk kennen en geen persoonlijk advies geven. Wel kunnen ze ervoor zorgen dat je niet alle opties meer hoeft te onderzoeken.
Er zijn ook verschillende websites die handige informatie en tools bieden om je te helpen bij het kiezen van een studie. Op deze websites kun je betrouwbare, onafhankelijke en vergelijkende informatie vinden van verschillende studies in Nederland en deze met elkaar vergelijken. Daarnaast bieden ze vaak informatie over keuzeprocessen en testen die je interessegebieden en persoonlijkheidskenmerken weergeven.
Een studiekeuzekompas kan je ook helpen bij het maken van een keuze. Dit kompas bestaat uit jouw kernkwaliteiten, kernwaarden, leervoorkeuren en interesses. Bij studiekeuzeorganisaties kun je actief op zoek gaan naar deze vier componenten en door deze informatie over jezelf op te schrijven, creëer je een instrument dat je tijdens je zoektocht kan helpen. Vanuit dit kompas is het mogelijk om jouw criterialijst op te stellen waaraan jouw toekomstige studie moet voldoen.
Tot slot kun je ook hulp inschakelen om je te begeleiden bij het keuzeproces. Het is belangrijk om voorafgaand aan het zoeken naar hulp te bedenken waar je precies behoefte aan hebt en dat het uiteindelijk jouw keuze moet zijn