Zoek

De beste koffie drink je in de ochtend

Deel artikel

De dag goed beginnen doe je met een kop heerlijke koffie. Al decennialang drinkt men dit, maar waarom eigenlijk? Los van het feit dat het lekker is, wordt het ook gedronken om er alert en geconcentreerd van te raken. Als er wordt gekeken naar de geschiedenis van dit drankje zijn er een aantal opvallende zaken voordat het gedronken wordt zoals nu. Zo werd het vroeger gebruikt bij verre reizen om niet vermoeid te raken. Toen werd het niet gemalen met water maar met dierlijk vet, hiervan werden balletjes gedraaid en dienden als energiebron. Van de koffieboon is ook bekend dat er wijn van werd gemaakt, genaamd quahwah. In deze tijd werd koffie ook alleen voorgeschreven als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voorgeschreven voor de meest vreemde kwaaltjes zoals jicht of nierstenen. 

Wat is koffie? 

De koffieboon is volgroeid zaad van de kers van de koffieplant. Bij het oogsten van koffiebonen worden de bonen ontdaan van de buitenste laag. Hierna worden de bonen gedroogd en gebrand. Bij het branden worden de suikers in de boon gekarameliseerd, hierdoor ontstaat er een soort koffie olie. Deze olie zorgt voor de aroma en de smaak in het drankje. Bij het branden zijn er verschillende gradaties van licht gebrand tot zeer donker gebrand, hoe zwaarder gebrand hoe sterker de smaak. Na het branden worden de bonen gemalen. Tegenwoordig kan je ervoor kiezen om voorgemalen koffie te kopen, maar je kunt ook zelf de bonen malen. Voor bijvoorbeeld een goede kop espresso wordt aanbevolen om de bonen zelf te malen. 

Meer weten over koffie? Ga naar www.koffietheeplaza.nl.

Is het gezond?

Koffie zonder suiker past in principe in het gezonde eetpatroon van de schijf van vijf. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan er niet in omdat er te veel cafestol in zit. Dit is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Vanwege dit cafestol wordt ook geadviseerd om niet meer dan twee tot drie kopjes espresso per dag te drinken. Verder wordt er geadviseerd om te beperken in het gebruik vanwege de cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder daar negatieve effecten bij te verwachten. Dat komt dus neer op ongeveer vier kopjes per dag. 

Verschillende soorten 

Welke koffie vind je lekker? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten! Naast de traditionele variant zijn er talloze combinaties om jouw perfecte kop te zetten en te drinken. Bijna alle koffie is gebaseerd op espresso. Koffiesoorten die gebaseerd zijn op espresso zijn altijd zwart. Melk, schuim of andere toevoegingen zijn hier geen onderdeel van. Espresso is een sterkere koffiesmaak en wordt vaak gekenmerkt aan haar bittere karakter. Vind je espresso te sterk? Dan moet je gaan voor de koffiesoorten met melk.

Voeg enkel wat roomschuim toe aan je bakkie troost en je hebt al een cappuccino. Niet alle koffiesoorten met melk zijn natuurlijk cappuccino’s. Het verschil zit hem in de manier waarop de melk aan de bruine drank wordt toegevoegd en de hoeveelheid. Naast de cappuccino worden de volgende koffiesoorten ook vaak gedronken: Latte, latte macchiato, flat white, cortado en de espresso macchiato. Er is genoeg keuze, en keuze genoeg voor iedereen!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust