Zoek

Bloemenriviera, een floraal feest voor het oog

Deel artikel

De vorst krijgt nooit kans in het heerlijke en milde zeeklimaat van Ligurië. Een van de kleinste regio’s van Italië is behept met een van de mooiste kusten, de Bloemenriviera. Tussen Frankrijk en Toscane wacht een prachtige kustlijn. De Ligurische kust heeft top sights zoals de paleizen van havenstad Genua (werelderfgoed) en een rotskust als een sprookje: de Cinque Terre. Uit het achterland komen heerlijke wijnen de middeleeuwse kustdorpen binnen en rond de terrasjes klimmen dikke trossen rozen en anjers. Vooral rond San Remo domineren de prachtige bloemen. En daarmee is ook de naam van deze kust duidelijk.

De Bloemenriviera tussen Frankrijk en Genua

De Riviera di Levante, zo heet het deel van de Bloemenriviera dat westelijk van Genua naar de Franse grens buigt. Beplant met trotse palmen, bezaaid met bloemenvelden en belegd met gouden zandstranden; de Riviera di Levante is dan ook al heel lang een toeristische top kust. Soms lekker druk en van alle gemakken voorzien zoals op de stranden van Pietra Ligure, Sestri Levante en Finale Ligure. Maar als je eerder rust zoekt, heeft de kust ook genoeg te bieden. Het zandstrand van Castellaro biedt alle ruimte.

Van Genua tot aan de Toscaanse kust

Italianen kennen deze kuststrook als de Riviera di Ponente. Wel een andere ervaring dan het oostelijke deel van de Bloemenriviera! Bij de stad La Spezia valt dit het meest op. De landelijke kust weggetjes gaan kronkelen en de hoogte in want de kust is hier klif-rijk en ontoegankelijk. Het azuurblauwe water verdwijnt in spelonken en inhammen en een feeëriek decor van rots massa’s laat slechts weinig ruimte voor dorpjes. Die er wel zijn trouwens en zich lijken vast te klampen aan de kliffen. Het geheel doet zo mooi aan dat de Cinque Terre nu te boek staat als werelderfgoed. Vijf ronduit fantastische dorpen worden bijna overlopen door toeristen. Vernazza en Monterosso al Mare zijn weergaloos mooi. En ook Riomaggiore, Corniglia en Manarola horen tot de eredivisie van prachtige Italiaanse dorpen. De dorpen zijn onderling verbonden door leuke voetpaden die steeds weer romantische kiekjes op zee bieden.

Engelse dichters en Italiaanse woordkunstenaars aan de Bloemenriviera

In de 19e eeuw ‘veroverden’ Engelse dichters een stukje van de Riviera di Ponente en wel direct zuidelijk van de Cinque Terre. Grote poëten zoals Virginia Woolf en Lord Byron vestigden er een Engelse vakantiekolonie. De vredige zonnekust staat in schril contrast met La Spezia dat een eeuwenoude militaire zee historie huisvest. De Golfo dei Poeti mag haar naam dan danken aan Engelse dichters zoals ook Shelley, dat betekent niet dat veel eerder er geen Italiaanse artistieke talenten gingen badderen. Petrarca en Dante streken er al neer en roemden de paradijselijke kust.

Een kust boordevol sights

Natuurlijk zullen er mensen zijn die het strand van de Bloemenriviera zo aangenaam vinden, dat ze er niet weg te slaan zijn. Dat zou wel jammer zijn want de Ligurische kust biedt bijzonder leuke excursies. Genua is een te gekke havenstad met fantastische eetgelegenheden, bijzondere musea en een hele lange straat vol paleizen. Ook hier is de zee paraat maar dan in het Aquarium van Genua waar een weelde aan maritiem leven op je af komt. De grotten van Toirano lenen zich ook voor een spectaculair bezoek, het kunstenaarsdorp Bussana Vecchia ontroert en Cervo verrast met hoogstaande muziekfestivals.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust