Zoek

Ben ik hoogsensitief?

Deel artikel

Hoogsensitiviteit is bij de meeste mensen al lang geen onbekende term meer. Steeds meer mensen denken dat ze aan een of andere vorm van hoogsensitiviteit lijden – als dat al het juiste woord is. Want hoewel het voor gevoelige mensen vaak moeilijk kan zijn om aan het alledaagse leven deel te nemen, kan hoogsensitiviteit ook gezien worden als een superkracht!

Wat is hoogsensitiviteit precies, en hoe weet je of je het hebt? Hopelijk kan de informatie die je hier vind je wat meer duidelijkheid geven!

Hoogsensitiviteit: 3 tekenen dat jij het hebt

Hoogsensitief zijn kan op verschillende manieren, en dat maakt het soms moeilijk om te weten of je het zelf bent. Een overzichtje met enkele van de typische kenmerken van hoogsensitiviteit kan je zeker op weg helpen:

1. Je bent gevoelig voor geluiden, licht en gevoelens van anderen

Eerst en vooral wordt hoogsensitiviteit vaak gekenmerkt door een gevoeligheid aan externe prikkels, zoals licht, geluid en beelden. Veel mensen die hoogsensitief zijn kunnen niet tegen fel licht, onverwachte geluiden en dergelijke. Ook kan je gevoeliger zijn aan wat een ander voelt, een begrip dat ook wel empathie wordt genoemd

2. Je bent creatief en houdt van mooie kunst

Een ander mogelijk kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je heel creatief bent, je helemaal kunt inleven in kunstvormen als muziek, beeldende kunst en film en daar ook emotioneel bij betrokken raakt. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat elke creatieveling hoogsensitief is, maar het is wel een veel voorkomend kenmerk!

3. Je bent niet hypersociaal

Ten slotte zijn veel mensen die hoogsensitief zijn vaak niet extreem sociaal, hoewel het wel kan. Doordat hoogsensitieve mensen snel emoties en energieën van andere mensen oppikken, raken ze hierdoor sneller uitgeput. Veel van deze mensen hebben dus voldoende tijd alleen nodig om te recupereren. Aan de andere kant zijn hoogsensitieve mensen wel vaak erg goede vrienden of partners!

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust