Zoek

Aquarium verlichting: Licht uit, LED aan…

Deel artikel

Aquaria zijn ontworpen om bewonderd en genoten te worden door iedereen die ze ziet. Ze passen perfect in een huis, kantoorruimte of restaurant. Met zorgvuldig geselecteerde verlichting zijn ze een fantastisch pronkstuk en voegen ze interesse en verfijning toe aan elke omgeving.

Aquaria hebben de juiste verlichting nodig die past bij het soort vissen en planten dat ze bevatten. Sommige vissen hebben een heldere omgeving nodig die de open rivieren en beken van hun natuurlijke habitat weerspiegelt. Andere vissen geven de voorkeur aan een zwakkere omgeving om een ​​leven na te bootsen dat wordt doorgebracht onder omgevallen boomstammen en overhangende vegetatie. De diepte waarop planten en vissen van nature leven, heeft ook invloed op uw verlichtingskeuze.

Over het algemeen moet verlichting helder genoeg zijn om het plantenleven te ondersteunen, terwijl tegelijkertijd ongewenste en lelijke algengroei tot een minimum wordt beperkt. Andere factoren, zoals nitraatgehaltes, hebben ook invloed op de groei van algen.

Tip: Aquarium verlichting kopen

In de afgelopen jaren zijn LED’s steeds meer de favoriete verlichtingskeuze geworden voor de liefhebbers van aquaria ten opzichte van traditionele verlichtingsopties zoals gloeilampen, die erg heet worden en duur zijn in het gebruik. Standaard fluorescentielampen zijn een goedkope optie, geven goed licht en produceren weinig warmte tijdens het gebruik. Deze blijven een populaire keuze voor mensen met een beperkt budget.

Compacte fluorescentielampen zijn de huidige marktleider. Ze zijn vaak ingebouwd in aquarium kappen en bieden meer licht bij een kleinere fysieke afmeting. Metaalhalide lampen bieden het volledige spectrum van licht dat nodig is om het plantenleven in uw aquarium in stand te houden. Ze produceren echter veel warmte, hebben een relatief korte levensduur en zijn duur in gebruik en vervanging.

De nieuwste LED’s kunnen het volledige lichtspectrum bestrijken, samen met een lichtintensiteit die voldoende is om het plantenleven te laten gedijen. Ze produceren minimale warmte, waardoor het water op een constante temperatuur blijft. De lopende kosten worden tot een minimum beperkt, aangezien ze tot 80% minder energie kunnen verbruiken dan traditionele verlichtingsopties. LED-lampen gaan tot zes jaar mee, vergeleken met slechts één jaar voor andere typen.

Maar het is misschien hun vermogen om programmeerbaar te zijn, waardoor snel wordt gezien dat LED’s hun traditionele tegenhangers inhalen als de go-to-verlichtingsoptie. Ze kunnen worden gedimd om zonsopgang en zonsondergang na te bootsen, blauwe LED’s kunnen een maanverlichte nacht nabootsen, terwijl meerdere kleuren zonneschijn kunnen nabootsen die over het wateroppervlak kabbelt en over rotsen en planten stuitert, voor een meer realistische ervaring. Sommige geavanceerde systemen kunnen zelfs de indruk wekken dat zich een storm ontwikkelt, compleet met bewolking en blikseminslag.

Uitgelicht: LED verlichting aquarium

Al deze indrukwekkende functies, die voorheen niet beschikbaar waren, kunnen worden bediend via een app op uw telefoon en zijn meteen aantrekkelijk voor een nieuwe generatie liefhebbers.

Kiezen voor LED-verlichting voor uw aquarium zal de natuurlijke schoonheid ervan versterken, de wow-factor voor bezoekers produceren en de gezondheid op lange termijn garanderen die uw vissen en planten verdienen.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust