Zoek

Alles over hoog laag bedden

Deel artikel

Hoog-laag bedden, ook bekend als verstelbare bedden of zorgbedden, zijn ontworpen om zowel comfort als functionaliteit te bieden, vooral voor mensen die langdurig bedlegerig zijn of extra zorg nodig hebben. Deze bedden zijn een onmisbare hulpbron in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar vinden ook steeds meer hun weg naar privéwoningen. In deze blog bespreken we wat hoog-laag bedden zijn, hun voordelen en hoe ze de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Wat zijn hoog-laag-bedden?

Een hoog-laag bed is een speciaal ontworpen bed dat in hoogte verstelbaar is. Dit betekent dat zowel het hoofdeinde, voeteneinde als de gehele bedhoogte aangepast kunnen worden. Deze bedden zijn uitgerust met een elektrisch bedieningssysteem dat het eenvoudig maakt om het bed in verschillende posities te brengen, wat handig is voor zowel de gebruiker als de zorgverlener.

Voordelen op een rij:

 1. Verbeterd Comfort
  • Aanpasbare posities: De mogelijkheid om het bed in verschillende posities te zetten, zoals een verhoogd hoofdeinde of verhoogde knieën, helpt bij het vinden van de meest comfortabele slaaphouding. Dit is vooral gunstig voor mensen met rugklachten, ademhalingsproblemen of andere medische aandoeningen.
  • Vermindering van Drukpunten: Door regelmatig van positie te veranderen, wordt de druk op specifieke delen van het lichaam verminderd, wat doorligwonden (decubitus) helpt te voorkomen.
 2. Gemak voor zorgverleners
  • Ergonomie: Voor zorgverleners maakt een verstelbaar bed het gemakkelijker en veiliger om patiënten te verzorgen. Door het bed op de juiste werkhoogte in te stellen, kunnen zorgverleners taken uitvoeren zonder hun rug te belasten.
  • Toegang en mobiliteit: Hoog-laag bedden maken het eenvoudiger om patiënten in en uit bed te helpen, wat valrisico’s vermindert en de mobiliteit van de patiënt ondersteunt.
 3. Veiligheid
  • Valpreventie: Door het bed laag bij de grond te plaatsen wanneer de patiënt slaapt, wordt het risico op letsel bij een val verminderd. Sommige hoog-laag bedden zijn uitgerust met zijrails voor extra veiligheid.
  • Stabiliteit: Deze bedden zijn ontworpen om stevig en stabiel te blijven, zelfs wanneer ze in verschillende posities worden geplaatst.
 4. Functionaliteit en onafhankelijkheid
  • Zelfstandigheid: Voor gebruikers met beperkte mobiliteit biedt een hoog-laag bed de mogelijkheid om zelfstandig van positie te veranderen, wat hun onafhankelijkheid vergroot.
  • Aanpassingsvermogen: Hoog-laag bedden kunnen worden uitgerust met extra functies zoals draaibare matrassen, tilsystemen en geïntegreerde nachtkastjes om aan specifieke zorgbehoeften te voldoen.

Toepassingsgebieden

Hoog-laag bedden worden gebruikt in diverse settings, waaronder:

 • Ziekenhuizen: Voor patiënten die langdurig bedlegerig zijn of postoperatieve zorg nodig hebben.
 • Verpleeghuizen en zorginstellingen: Voor oudere volwassenen en mensen met chronische aandoeningen die intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben.
 • Thuiszorg: Voor mensen die thuis verzorgd worden, zoals ouderen of personen met een handicap, bieden hoog-laag bedden een comfortabele en veilige oplossing.

Tips voor het kiezen van een hoog-laag-bed

 1. Beoordeel de zorgbehoefte: Kies een bed dat past bij de specifieke behoeften van de gebruiker, zoals de mate van mobiliteit, medische aandoeningen en persoonlijke voorkeuren.
 2. Controleer de functies: Let op functies zoals elektrische bediening, verstelbare posities, zijrails en de mogelijkheid om accessoires toe te voegen.
 3. Comfort en cndersteuning: Zorg ervoor dat het bed en de matras voldoende comfort en ondersteuning bieden, vooral als de gebruiker langdurig in bed ligt.
 4. Ruimte en budget: Overweeg de beschikbare ruimte en het budget. Hoog-laag bedden variëren in prijs en grootte, dus het is belangrijk om een model te kiezen dat past bij je omstandigheden.
 5. Extra tip – uiterlijk: Een hoog-laag-bed heeft vaak niet een heel mooi uiterlijk. Daarom kun je ook kiezen voor de boxspring versie.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust