Zoek

Alles over het gewicht van zonnepanelen

Deel artikel

Heb je altijd al eens willen weten wat het gewicht is van zonnepanelen? Dan is het goed om je daar eens in te verdiepen. Als jij de panelen op je dak wil laten plaatsen, dan moet je wel weten of dat het allemaal kan.

Kan mijn dak panelen dragen?

De zonnepanelen wegen gemiddeld 15-25 kg per m2. Dit is dan het gewicht dat je bij de huidige dakbedekking op moet tellen. Het kan voor oudere daken te zwaar zijn. Daarmee bedoelen we dat de bestaande dakconstructie extra gewicht van panelen niet kan dragen. Als je een nieuwere woning hebt, dan kan deze de panelen wel dragen, dit moet altijd wel goed uit worden gezocht. Er zijn dan verschillende opties om te overwegen. Je laat geen panelen plaatsen, je gaat je dak en de constructie verstevigen of je kiest lichtgewicht panelen. Vind voor jouw dak de beste zonnepanelen op Zonnepanelen.net en profiteer van de voordelen van zonne-energie.

Platte daken en panelen

Als zonnepanelen op een plak dak worden geplaatst, dan worden deze schuim geplaatst en dat moet dan zorgen voor een optimaal rendement. Maar het gevolg is wel dat de panelen doordat ze schuin zijn geplaatst ook meer wind vangen. Ze mogen niet wegwaaien en daarom worden ze uiteraard met ballast vastgezet. Hoeveel er nodig is, hangt af van de windzone en ook van de hoogte van jouw dak. Je hebt gemiddeld 20-40 kg ballast per m2 op je dak nodig.

Lichtgewicht zonnepanelen een optie?

Het zou kunnen zijn dat jouw dak het gewicht van de gewone zonnepanelen niet kan dragen. Als je je dak dan ook niet wil versterken maar wel zonnepanelen wil, dan kun jij kiezen voor lichtgewicht panelen, zonnedakpannen of geïntegreerde zonnepanelen. Het voordeel wat je bij de laatste twee opties hebt, is dat er geen dakbedekking noodzakelijk is onder de panelen. Dit scheelt dan ook weer extra gewicht. 

Daken geschikt voor panelen?

Het belangrijkste wat je na moet gaan is of dat jouw dak(en) geschikt is voor panelen. Hier kom je snel achter door een specialist in te schakelen die het voor je kan zien en berekenen. Neem daarvoor uitgebreid de tijd, zodat jij een deskundig advies krijgt en dan een goede keuze kunt maken. Het is namelijk wel van belang dat jij het maximale uit de panelen kunt halen en dat ze ook echt doen wat ze moeten doen. Kies dan de panelen die kunnen zorgen voor een goede terugverdientijd.   

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust