Zoek

5 tips om beter om te gaan met Parkinson

Deel artikel

Omgaan met Parkinson of met mensen met deze ziekte kan erg lastig zijn. Heb jij er moeite mee? Dan heb je vast iets aan onderstaande tips om beter om te gaan met de ziekte van Parkinson.

Lees hieronder 5 tips om het leven met Parkinson zo prettig mogelijk te maken.

1. Aangepast omgeving

Bij mensen met Parkinson is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk obstakels in en om het huis zijn. Houd daarom alle doorgangen vrij en zorg voor handige hulpmiddelen. Zo vergroot je dagelijkse handelingen, zoals aankleden, douchen en eten en drinken. Eventueel is het verstandig om een ergotherapeut in te schakelen voor advies op het gebied van hulpmiddelen. Het verloop van Parkinson maakt het vaak noodzakelijk om in een vroeg stadium al goed na te denken over de omgeving aanpassen.

2. Vraag hoe hij of zij zich voelt

Een ontzettend belangrijke tip om beter om te gaan met mensen met Parkinson is om te vragen naar emotie en gevoel. De ziekte van Parkinson vermindert de mimiek in het gezicht, waardoor emoties minder makkelijk af te lezen zijn. Dit betekent echt niet dat iemand met Parkinson geen emoties en gevoelens heeft. Daarom is het erg fijn als er gevraagd wordt hoe hij of zij zich voelt.

3. Neem de tijd

De ziekte van Parkinson veroorzaakt traagheid in denken, handelen, communiceren en bewegen. Deze klachten verergeren door stress en onder tijdsdruk. Daarom is het belangrijk om rust uit te stralen, kalm aan te doen en om de tijd te nemen.

4. Neem hem of haar altijd serieus

De symptomen van de ziekte van Parkinson zijn ontzettend gevarieerd. Deze ziekte heeft veel invloed op verschillende lichaamsfuncties. Aandrang om te plassen, obstipatie, depressieve gevoelens, vermoeidheid en pijn kunnen allemaal gevolgen van Parkinson zijn.

5. Doe één ding tegelijk

Veel dagelijkse bewegingen en handelingen zijn voor mensen met Parkinson niet meer vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan lopen en spreken. Het vraagt mensen een enorme concentratie. Het is dan ook van belang om één ding tegelijk te doen en voorkom afleidende prikkels.

Gerelateerd nieuws

Lifestyle

5 tips om je huis goed schoon te houden

Hoe heerlijk is het gevoel van een opgeruimd en schoon huis. Geen rondslingerende spullen en eindelijk weer overzicht in je huis. Dit zorgt voor rust